c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji

26.11.2012 07:12 RIJEKA, 23. studenog 2012.(Hina), Prijedlog uvođenja poreza na nekretnine u Rijeci novinarima nije želio komentirati hrvatski predsjednik Ivo Josipović jer on još nije formuliran kao zakonska norma.

Istaknuo je da Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji, u kojem oni koji više imaju više i sudjeluju u javnim potrebama. To znači, rekao je, da obični ljudi, odnosno oni siromašniji, pa i srednji sloj, ne bi bili više porezno opterećeni nego što su to danas.

Predsjednik smatra da bi porezni sustav morao imati i drugu ulogu osim "određenog premještanja tereta prema onima koji su bogatiji", a to je preraspodjelu između centralne kase, odnosno državnog proračuna i lokalne samouprave. To je povezano s reformom lokalne samouprave, te jačanje lokalne samouprave u financijskom smislu treba biti dio te reforme, kazao je.

Na pitanje novinara o Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, predsjednik RH Ivo Josipović kazao je kako je to samo konkretizacija ustavne norme i da je riječ o provedbenom zakonu. Upitan je li apsurdna situacija da postoji samo jedna presuda za ratno profiterstvo, predsjednik je ustvrdio da je to pitanje preuranjeno jer su zakonske promjene bile nedavno, a postupci traže vrijeme.

"Ne znam koliko će takvih postupaka biti, ali sigurno neće biti samo jedan", istaknuo je. Na pitanje je li nakon presude hrvatskim generalima oslabila politička volja Srbije da se tužbe za genocid riješe sporazumno, predsjednik Josipović je rekao da se tim tužbama daje prevelik značaj. Kao pravnik više - manje znam kako će ti postupci završiti, a kao predsjednik to ne mogu reći, dodao je.