c S
Dnevne novosti

Davor Vidas predsjeda novim međunarodnim odborom International Law Association

27.11.2012 07:20 ZAGREB/LONDON, 26. studenog 2012.(Hina), Međunarodna udruga za međunarodno pravo (ILA – International Law Association) objavila je osnivanje novog međunarodnog odbora, koji će od studenoga 2012. do studenoga 2016. djelovati pod predsjedanjem hrvatskoga međunarodnog pravnika Davora Vidasa, profesora na norveškom Institutu "Fridtjof Nansen" u Oslu.

Izvršno vijeće ILA-e odobrilo je, kako je danas potvrdio Vidas, osnivanje novog Međunarodnog odbora, koji će razmatrati međunarodnopravna pitanja potaknuta izgledima za podizanje globalne razine mora tijekom ovog stoljeća, uvjetovanog klimatskim promjenama.

Osnivanje tog Međunarodnog odbora potaknuto je rezolucijom prihvaćenom na 75. općem zasjedanju ILA-e, održanom u Sofiji od 26. do 30. kolovoza 2012. Pod predsjedanjem Davora Vidasa, izvjestitelji novog Međunarodnog odbora ILA-a bit će engleski profesor međunarodnog prava David Freestone, donedavni pravni savjetnik Svjetske banke u Washingtonu, te profesorica međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Sydneyu, Jane McAdam.

ILA, danas sa sjedištem u Londonu, osnovana je u Bruxellesu, 1873. godine, te je najveće globalno strukovno udruženje međunarodnih pravnika, s nacionalnim ograncima u nizu zemalja, uključujući i Hrvatsku. U sklopu ILA-e danas djeluje 21 međunarodni odbor za razna pitanja međunarodnog javnog i privatnog prava, a u članstvu kojih je i nekoliko hrvatskih međunarodnih pravnika. Vidas je jedini Hrvat koji predsjeda nekim od međunarodnih odbora ILA-e. Davor Vidas profesor je na norveškom Institutu "Fridtjof Nansen" u Oslu.

Autor je i urednik desetak knjiga o raznim pitanjima međunarodnog prava, objavljenih pri najuglednijim svjetskim izdavačkim kućama, uključujući Cambridge University Press, Brill, Kluwer, Martinus Nijhoff i druge, a članci i studije o međunarodnom pravu objavljeni su mu u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima. U Hrvatskoj su mu, u izdanju Školske knjige, objavljene dvije knjige: "Zaštita Jadrana", 2007. godine, i "Hrvatsko-slovensko razgraničenje: međunarodno pravo je crta ispod koje se ne ide", 2009. godine.