c S
Dnevne novosti

Pusić: izjave Nikolića nisu dobre ni za Hrvatsku ni za Srbiju

27.11.2012 07:14 ZAGREB, 26. studenog 2012.(Hina), Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića dnevniku Kurir o Hrvatskoj nisu dobre ni za Srbiju ni za Hrvatsku jer diskvalificiraju institucije, a bez poštovanja pravnih institucija ne mogu ni Europska unija ni regija, rekla je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u razgovoru za Temu dana Hrvatske televizije.

"Takve izjave ne pridonose dobrim odnosima u regiji i onomu što jedna i druga zemlja trebaju. Mi nemamo drugih institucija nego formalnopravne. Funkcioniranje i u Europskoj uniji i u regiji moguće je samo poštujući pravne institucije i s funkcionirajućim pravosuđem", rekla je Pusić i izrazila nadu kako će se "strasti staviti u drugi plan". "Politički nabijene izjave i izjave koje diskvalificiraju institucije nisu dobre za stvaranje dobrih odnosa u regiji, a to je nešto što nama treba. Treba i Srbiji i Hrvatskoj i nadam se da ćemo pronaći načina da se strasti stave u drugi plan i da se koncentriramo na ono što možemo", rekla je.

U razgovoru o hrvatskom ispunjavanju deset zadaća koje su joj zadane izvještajem o monitoringu, Pusić je rekla kako je u usporedbi s onim što "smo zadnjih 12 godina reformirali, mijenjali, radili, ovo su završni dodaci". "Prve tri zadaće faktički su završene: ovrhe i provedba ovrha po novom modelu, podzakonski akti i sve vezano uz zakon o policiji", te zakon o pravu na pristup informacijama i ubrzavanje prevođenja pravne stečevine Europske unije.

"Na postojeći tim (za prevođenje) dodano je sedam novih ljudi i uveden je novi model provjere stručnih termina. EU nam je na raspolaganje stavio jednu vrstu tezaurusa", rekla je Pusić Za sve ostale zadaće dogovoreni su fiksni datumi, ili 31. prosinca ove ili 31. siječnja iduće godine. "Osim zadaće izgradnje kućica na ulazu i izlazu iz Neuma, to će biti gotovo 1. travnja jer se mijenjao izvođač, ali to nisu posebni prijelazi, oni ne trebaju akreditaciju, samo moraju biti gotovi", objasnila je.

Kad je u pitanju rok u kojem će se riješiti pitanja privatizacijskog ugovora za Brodosplit i održivog rješenja za Treći maj i Brodotrogir, ministrica Pusić kaže da se neke novosti mogu očekivati u utorak. "Moglo bi biti nekih iznenađenja što se brzine tiče. Sutra ćemo to znati", rekla je i objasnila da je za Brodosplit određen fiksni datum do Nove godine, a za Treći maj i Brodotrogir 31. siječnja.