c S
Dnevne novosti

Sabor: završila rasprava o proračunu

28.11.2012 07:24 ZAGREB, 27. studenog 2012.(Hina), Završila maratonska saborska rasprava o prijedlogu državnog proračuna za 2013. godinu, a u njoj je sudjelovalo osam zastupničkih klubova te četrdesetak zastupnika u pojedinačnoj raspravi.

Jasen Mesić (HDZ) optužio je vladu da su u proračunu za 2013. resoru kulture skinute sve stavke koje potpomažu kulturne investicije među kojima su i one za nepokretnu kulturnu baštinu te za investicije u kulturi, čime su direktno smanjeni poticaji za izdavaštvo i knjižnice. "Povećavate samo sredstva za obnovu voznog parka", poručio je Mesić vladi. S Mesićem se složio i laburist Branko Vukšić ocjenivši kako proračun nije razvojan jer se zakida na obrazovanju i znanosti.

Ivo Jelušić (SDP) ustvrdio je pak kako je proračun odgovoran i prema državi i prema građanima. "Ne stavlja u dužničko ropstvo i mijenja smjer gospodarske politike Hrvatske", ocijenio je Jelušić. U novom su proračunu nizom rješenja stvorene pretpostavke za novi razvoj, kazao je. Napomenuo je i kako će po osnovu PDV-a, kada je riječ o turizmu biti manjak. "Željeli smo da naš turizam bude konkurentan u okružju i to će nam se kad-tad vratiti", ustvrdio je.

Aktualna Vlada odlučna je u naumu da provede fiskalnu konsolidaciju, suglasila se s njim njegova stranačka kolegica Nadica Jelaš. "Mora se okončati kultura življenja na dug, na kreditnu karticu, s posuđenim, dakle tuđim novcem", poručila je. Po mišljenju HDZ-ovca Ante Babića vlada bi trebala vladati, a uvođenjem novih poreza se ne vlada. "Stvara se jedna loša investicijska klima, pa vam ja zbog toga preporučam da vi, a i svi ministri hrvatske Vlade, sljedećih 10 godina uopće ne govorite ni o kakvim porezima zbog jedne dobre investicijske klime", poručio je Babić dodavši kako o tome koliko ti porezi nisu dobri govori i SDP-ov koalicijski partner HNS.

"Kako god završilo s ovim porezom na nekretninu, on vam je nanio jednu veliku štetu pa sve i da odustanete od njega", poručio je Babić. Ministar financija Slavko Linić naglasio je kako nije riječ o povećanju poreza već o njegovoj zamjeni. "Vi kao stranka neprekidno spominjete povećanje. Pa mi velimo ne, imamo zamjenu, i objašnjavamo koju zamjenu", poručio je Linić HDZ-u. "Nitko vam s naše strane nije o tom porezu govorio dok se nije počelo lamentirati po novinama, i nemojte reći da nije logična stvar da kao druga politička opcija naprosto ukažemo da se s tim ne slažemo", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker ministru Liniću.

Nema nikakve ljutnje, uzvratio je Linić, dodavši kako je osnovno da se promijeni sustav u kojem se plaćaju kvadrati, a ne plaća se vrijednost. Zastupnici mogu podnositi amandmane na proračun do 16 sati. Sabor je kratko raspravio i o Prijedlogu zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2013. godinu.