c S
Dnevne novosti

Fuele: EU će pomoći BiH da se pripremi za ulazak Hrvatske u EU

28.11.2012 07:16 SARAJEVO, 27. studenog 2012.Hina, Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele potvrdio je u utorak u Sarajevu kako će EU nastaviti sudjelovati u trilateralnim susretima Europske unije, BiH i Hrvatske čiji je cilj pomoći Bosni i Hercegovini da se pripremi za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja 2013. godine.

Nakon razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima Fuele je novinarima kazao kako BiH nespremna dočekuje ulazak Hrvatske u EU zbog njenih unutarnjih poteškoća. "Nedostatak koordinacije i nejasne podjele odgovornosti (u BiH) razlog su zbog kojega se robe životinjskog podrijetla od naredne godine neće moći izvoziti iz BiH u EU, uključujući Hrvatsku", kazao je Fuele.

Dodao je kako su u EU ipak čvrsto opredijeljeni za nastavak trilateralnih susreta kako bi se utvrdili učinkoviti mehanizmi graničnih kontrola prema BiH. Bosanskohetrcegovačke vlasti pozvao je da širenje granica EU prema toj zemlji ne shvate kao problem, nego kao priliku koju treba iskoristiti na pravi način. Fuele je ovo izjavio nakon razgovora s predstavnicima izvršne vlasti u BiH i liderima najvećih parlamentarnih stranaka u toj zemlji.