c S
Dnevne novosti

Američki tužitelj na čelu istrage o trgovini organima na Kosovu

28.11.2012 07:08 BRUXELLES, 27. studenog 2012.(Hina/AFP), Europska unija (EU) angažirala je američkog tužitelja Johna Clinta Williamsona da istraži navode o trgovini ljudskim organima koju su na srpskim ratnim zarobljenicima provodili pripadnici Oslobodilačke vojska kosova (OVN), uključujući i aktualnog kosovskog premijera Hashima Thacija.

Williamson je iskusan diplomat koji je u State Departmentu, a potom i u UN-u, bio zadužen za ratne zločine. Taj 51-godišnjak objašnjava da bi se njegov ured mogao činiti poput neosvojivog bunkera zbog strogih mjera sigurnosti, ali smatra da se radi o izuzetno osjetljivoj stvari u kojoj je ključna zaštita svjedoka.

"Moguće zastrašivanje svjedoka, a posljedično tome i njihova zaštita, je vrlo važan čimbenik u ovoj istrazi", priznao je Williamson. "Poduzeli smo značajne napore kako bismo istragu proveli u sigurnom okruženju", dodao je. Slučaj trgovine ljudskim organima pokrenula je bivša glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte koja je 2008. optužila pripadnike OVK-a da su trgovali organima 300 srpskih zarobljenika.

U izvješću Vijeća Europe iz 2010., švicarski istražitelj Dick Marty doveo je u pitanje ulogu Thacija i više drugih kosovskih dužnosnika, ali to izvješće nije ponudilo nikakve dokaze pa će njih sada tražiti Williamson. On će istragu voditi iz Bruxellesa. Williamson je na ICTY-ju radio kao tužitelj od 1994. do 2001., a vodio je slučajeve protiv Željka Ražnatovića Arkana, počinitelja pokolja u Vukovaru i bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.