c S
Dnevne novosti

Pusić s finskim ministrom o vanjskoj i sigurnosnoj politici EU

29.11.2012 07:14 ZAGREB/HELSINKI, 28. studenog 2012.(Hina), Potpredsjednica vlade i ministrica europskih i vanjskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u srijedu u Helsinkiju s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkiem Tuomiojaom o mogućnosti formiranja zajedničkih pozicija EU-a na planu međunarodnih odnosa, situaciji u jugoistočnoj Europi, Bliskom istoku i Siriji, položaju Turske te mogućnostima Unije da vodi zajedničku politiku prema južnom Mediteranu, priopćio je Ured glasnogovornika.

"Finskog šefa diplomacije zanimale su teme vezane za zajedničku europsku vanjsku i sigurnosnu politiku i u tom pogledu se zaista moglo vidjeti da Finska vidi Hrvatsku kao partnera i de facto zemlju članicu", izjavila je Pusić u Helsinkiju nakon sastanka s Tuomiojaom. Šefica hrvatske diplomacije sastala se i s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinaeluomom koji je dao punu potporu skorašnjem ulasku Hrvatske u EU.

"Radujemo se što ćete brzo biti član i podržavamo vas u tome. Zalažemo se da i ostale zemlje jugoistočne Europe postanu članicama, a njihov se napredak treba ocjenjivati individualno", Heinaeluoma. Što se ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora tiče, Pusić je dobila potvrdu da s njom neće odugovlačiti.

"Svi su izrazili nadu da će ratifikacija nastupiti što ranije i nitko nije imao primjedbe u smislu bilo kakvih političkih prepreka što se finske strane tiče", kazala je Pusić. Nakon što je održala kratak sastanak s predsjednicom Velikog odbora finskog parlamenta, Miapetrom Kumpulom Natri, ministrica Pusić je posjet Finskoj zaključila predavanjem na Helsinškom sveučilištu, na temu "Hrvatska – nova članica EU obitelji".