c S
Dnevne novosti

Zagrebačka skupština o gradskom proračunu, najmu i prodaji stanova

30.11.2012 07:12 ZAGREB, 29. studenog 2012.(Hina), Zagrebačka Gradska skupština raspravit će gradski proračun za 2013. od 6,670 milijardi kuna, u prvom čitanju, a gradski su zastupnici odlučili u dnevni red po hitnom postupku uvrstiti i prijedlog izmjena odluke o najmu stanova i prijedlog odluke o prodaji stanova što su, uoči sjednice, zatražili i zagrebački branitelji koji su se okupili ispred Stare gradske vijećnice.

Kako bi se napokon riješio dugogodišnji problem s prodajom gradskih stanova i legalizacijom statusa stanara, većinom branitelja, odlučeno je da se o prodaji stanova raspravlja objedinjeno iako su u skupštinsku proceduru stigla dva prijedloga - Gradske uprave s jedne stane i zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac, s druge strane. No, već je rasprava oko uvrštavanja zajedničkog prijedloga u dnevni red pokazala da i dalje postoje razlike i neslaganja na relaciji Gradska uprava-Gradska skupština.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) izrazio je zadovoljstvo što će stanari koji žive u gradskim stanovima konačno moći legalizirati svoj status i živjeti "bez grča u želucu" te naveo da će socijalno ugroženi imati zaštićenu najamninu, a ostali komercijalni najam. Na taj će se način, rekao je, legalizirati status oko dvije tisuće korisnika stanova koji nije riješen zadnjih 20 godina, a potom će zaštićeni najmoprimci, ako to žele, moći kupiti svoj stan, od čega će pak i Grad imati koristi. "To je tek polurješenje", ocijenio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao kako on ostaje kod svog prijedloga kojeg smatra dugoročnim rješenjem. Naveo je i da Grad neće dobiti "nikakve pare" jer je moguće prodati tek 135 stanova koji su dosad uknjiženi.

Dragan Kovačević (HNS) rekao je da se zalažu za cjelovito rješenje problema s gradskim stanovima, a i Margareta Mađerić (HDZ) podržala je što brže rješavanje tog dugogodišnjeg problema s gradskim stanovima te zatražila da se prije glasovanja o odlukama sazovu nadležni odbori kako bi se vidjele promjene od predhodnih prijedloga. "To je dugogodišnji problem, a danas se natječete tko će se više dodvoriti hrvatskim braniteljima. Sramota je da ste reagirali tek kada su vam branitelji došli pred vrata", kazala je. Bandić joj je odgovorio da je on obavijestio branitelje o svemu, a ne obrnuto. "Toliko o tome i o mojoj osjetljivosti prema braniteljima i socijali", dodao je.

Odgovorio je i nezavisnoj zastupnici Veri Šimek Petrinjak koja je zamolila zastupnike da po hitnom postupku ne uvrste izmjene odluke o naplati parkiranja ocijenivši demagoškim prijedlog sniženja cijena parkiranja uz objašnjenje da je to socijalna odluka. "Socijalni problemi ne parkiraju u garažama", dodala je, te podsjetila kako je Bandić "isforsirao" garaže Tuškanac i Hoto na Cvjetnom. "Napravili smo najljepšu garažu u EU i napravit ćemo ih još ležali vi na ulici ili ne. Umrijet ćete od tuge, mržnje, jada i boli, ali me nećete živoga zakopati. Dok sam asfaltirao Kozari Bok i Kozari Puteve rekli ste mi da sam seljak, a sad kažete da nije vrijeme uređivati centar grada, kazao je, a Bernardić mu je pak odvratio da komentira bez vrijeđanja i omalovažavanja. Sjednica je nastavljena aktualnim satom.