c S
Dnevne novosti

Vlada: novim Zakonom o sudovima jačamo učinkovitost

30.11.2012 07:26 ZAGREB, 29. studenog 2012.(Hina), Novim Zakonom o sudovima, koji je Vlada RH uputila u saborsku proceduru, želi se povećati učinkovitost rada sudova jačanjem odgovornosti predsjednika sudova, proširenjem ovlasti sudskih savjetnika, uvođenjem instituta ravnatelja sudske uprave te razradom instituta pravosudne inspekcije kako bi se zaštitilo pravo stranaka na suđenje u razumnom roku.

Najvažnija izmjena odnosi se ponovno na stare predmete koji su Hrvatsku 2011. stajali 30 milijuna kuna, a 2012. vjerojatno će stajati više od 40 milijuna kuna jer sporo i predugo traju, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Kako bi se to promijenilo, izmjenama se uvode dva pravna sredstva – zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku podnosi se predsjedniku suda na kojem se vodi postupak u kojem je nastala povreda prava, koji nakon toga određuje rok za rješavanje predmeta, u pravilu ne dulji od šest mjeseci. Ako predmet ne bude riješen u tom roku, stranka se može obratiti neposrednome višem sudu sa zahtjevom za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Viši sud ponovno određuje rok u kojem se predmet mora riješiti, ali i visinu naknade koja ne može iznositi više od 35 tisuća kuna, što je po uzoru na slovenski zakon.

"Sadašnja koncepcija bila je neživotna i nije davala nikakav učinak", ocijenio je Miljenić podsjećajući kako je o žalbi dosad odlučivao viši sud koji nije bio upoznat sa samim predmetom. Sada se određuje da predsjednik suda mora otići u sudnicu razgovarati sa sucem i vidjeti zašto predmet kasni i ima li za to objektivnih razloga, primjerice višak predmeta kod određenog suca. "Ako predsjednik suda ponovno utvrdi krivi rok i ne dođe do rješenja predmeta te on završi na višem sudu, predsjednik snosi odgovornost", rekao je Miljenić.

Predsjednici sudova, po izmjenama, osim što će biti dužni skrbiti o učinkovitosti suda u rješavanju predmeta, posebno onih u kojima postupak traje dulje od tri godine, morat će jedanput na mjesec obaviti nadzor nad urednim i pravodobnim obavljanjem poslova na sudu, a neposrednome višem sudu, Ministarstvu pravosuđa te Državnome sudbenom vijeću jedanput na godinu dostaviti izvješće o mjerama i aktivnostima poduzetima za unaprjeđenje rada i učinkovitosti. Izmjenama se, u skladu s preporukama Europske komisije, sucima daje funkcionalni imunitet za izrečeno mišljenje i ono što su učinili tijekom obavljanja svojeg posla.

Uvode se i dvije nove dužnosti sudaca – rad na predmetima po redoslijedu zaprimanja i hitnosti te pravodoban i potpuni unos podataka o predmetima u informatički sustav. "Apsurd je da vi na jednome velikom sudu imate šest tisuća predmeta starijih od osam godina u kojima u tri godine nije poduzeta niti jedna radnja. Zašto - jer se norma mogla postići samo postupanjem u novim predmetima. Vi niste sada imali kriterije da morate uzimati stare predmete", objasnio je Miljenić.

Izmjenama se omogućuje i uvođenje instituta ravnatelja sudske uprave kao sudskog menadžera kojeg može imati sud s više od 40 sudaca te više sudova različitog stupnja i vrste sa sjedištem na području ovlasti županijskoga suda, a koji zajedno imaju više od 40 sudaca. Za svoj rad ravnatelj bi odgovarao predsjedniku suda kojega se uvođenjem ravnatelja želi rasteretiti dijela poslova sudske uprave (provedba javne nabave, kadrovi, financije).

Uvodi se i obveza neposrednog nadzora višeg suda nad radom nižeg suda te podnošenja izvješća o provedenom nadzoru. Izmjenama se sudskim vještacima omogućava rad na cijelom području Hrvatske. "Do sada smo imali, rekao bih, feudalizaciju jer je vještak mogao raditi samo na jednom sudu, a sada to mijenjamo", objasnio je Miljenić.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o Državnome sudbenom vijeću (DSV) kojima se povećava mobilnost sudaca, to jest radi veće transparentnosti pri donošenju odluka o premještaju sudaca, propisuje se obveza DSV-u da na svojim internetskim stranicama objavi potrebu popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta premještajem.

Saboru je upućen i Konačni prijedlog zakona o probaciji koji je s prošle sjednice bio povučen nakon primjedbe ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića vezane uz provođenje nadzora tzv. kućnog pritvora koji će provoditi policija. Ministar Miljenić rekao je kako se u konačnom prijedlogu ništa nije promijenilo. "Zakon ide kako je predložen, a kod provedbe istražnog zatvora u domu zajedno ćemo urediti pravila kako ćemo ga provoditi, tako da se neće pojaviti problemi", dodao je.