c S
Dnevne novosti

Sabor: Zakon o USKOK-u daje dobre instrumente tužiteljstvu

03.12.2012 07:22 ZAGREB, 30. studenog 2012.(Hina), Svi zastupnički klubovi podržali su izmjene Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ocijenivši kako one daju dobre alate tužiteljstvu.

"USKOK u praksi hvata krupne kriminalce i to radi uspješno pogotovo otkad su dobili instrumentarij i alat", ocijenio je laburist Nikola Vuljanić dodajući, međutim, kako je jedini uvjet za takvo hvatanje da se ti krupni kriminalci ne nalaze blizu aktualnoj vlasti. Dosad nismo vidjeli primjer da je USKOK, pa i Državno odvjetništvo krenulo u postupak protiv nekog tko nije prethodno bio politički usmrćen, ustvrdio je.

Očekuje, kazao je, da će se to promijeniti te da će se i državni odvjetnik i šef USKOK-a uskoro po Zagrebu voziti u oklopnom vozilu. "Ne Patrijinom, ali oklopljenom vozilu što je po svijetu normalna stvar. Pa kad hvataju takve ljude moraju se zaštiti i ne mogu kod Charlia doći na kavu", ustvrdio je Vuljanić. Vuljanić je također izrazio i sumnju u vjerodostojnost osuđenika kojeg državni odvjetnik odnosno USKOK poziva iz nekog drugog postupka da bude svjedok u nekom aktualnom postupku te mu jamči smanjenje kazne.

Njegov stranački kolega Branko Vukšić ocijenio je kako su kod nas kriminalci društveno prihvatljiviji od zviždača. "Kako njima vjerovati to je postala dvojba. Svi oni likovi oko Sanadera se pokušavaju izvući od krivnje svjedočenjem protiv svojega šefa s kojim su bili mažnjavali lovu ili su držali ljestve. Sasvim sigurno da ovaj zakon nudi dobra rješenja, međutim, nedoumice još uvijek postoje", rekao je. HDSSB-ov Josip Salapić podupro je institut zahtjeva za izvanredno ublažavanje kazne. "U ovom slučaju ublažavanje kazne ne znači oslobađanje od krivnje i ne znači da li će netko biti amnestiran samim time što je dao podatke da bi se uhvatili veći počinitelji kaznenih djela", kazao je.

Ane Lovrin (HDZ) pozdravila je dopunu kataloga kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika rekavši kako se i sami zastupnici propituju kako bi ih se to moglo podmititi. "Mislim da u stvarnom životu nisu baš nezamislive takve situacije i svakako ih treba obuhvatiti Kaznenim zakonom. Na kraju krajeva, taj Kazneni zakon smo i donijeli i on treba bit u okviru ovog uskočkoga kataloga", ustvrdila je Lovrin. Da pod povećalom trebaju biti saborski zastupnici složio se i laburist Vukšić dodavši kako misli da USKOK predviđa bolju budućnost saborskim zastupnicima te da oni neće više ovisiti o Vladi nego će biti moć u Saboru. "Tako USKOK kaže po ovom zakonu. Vjerojatno ćemo u budućnosti imati i mi moć i neće Sabor odgovarati Vladi nego će Vlada odgovarati Saboru kao što to u Ustavu i piše. Pa prema tome ovo je jedno lijepo predskazanje", ustvrdio je.

Jadranka Kosor (HDZ) je u raspravi ustvrdila kako politika i dalje mora djelovati vođena načelima da nitko nije nedodirljiv i da se svakoga može, mora i smije procesuirati, bez obzira koliko je politički moćan i bez obzira koliko je bogat, na što je reagirao Vukšić upitavši je da li namjerno ili nenamjerno govori o političkoj korupciji u Saboru. "Sjetimo se da je HDZ bespogovorno glasao sve ono što je gospon Ivo naredio. Kad je čitava javnost brujila o satovima ovdje su ga u Saboru svi branili, kad su novinari pisali o toj korupciji bili su napadani, prisluškivani, tajno prisluškivani bez naloga", ustvrdio je.

Politička korupcija se najlakše provodi kad je stranačka stega i s lijeva i s desna i kad šef stranke kaže da glasujete za neki zakon, ustvrdio je Vukšić dodavši kako, kad se u Saboru počne glasovati po svojoj savjesti, neće biti političke korupcije, a kada prvi puta Sabor sruši zakon Vlade početi će demokracija u Saboru. Kosor mu je uzvratila kako se ne slaže da su svi koji su bili u vodstvu tadašnjeg HDZ-a i Vlade glasali "kako je gospon Ivo rekao". "Ne, nego na temelju odluka stranačkih tijela, odnosno odluka Vlade, odnosno uvijek na temelju onoga što je kad govorimo o Vladi predlagao neki ministar kao predlagatelj", rekla je Kosor izrazivši slaganje s time da bi bilo dobro kada bi svaki zastupnik mogao glasati baš onako kako on misli da bi trebalo.