c S
Dnevne novosti

Hrvatska i Mađarska za jačanje suradnje INE i Mol-a

03.12.2012 07:16 ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 30. studenog 2012.(Hina), Mađarska i Hrvatska predane su jačanju suradnje INE i Mol-a kako bi konzorcij te dvije tvrtke ostao ključan igrač na regionalnom energetskom tržištu, zaključili su u petak u Budimpešti zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović i mađarski državni tajnik za vanjske i parlamentarne poslove Zsolt Nemeth.

Dvojica dužnosnika razgovarala su na sjednici Mješovitog odbora za suradnju između hrvatske i mađarske vlade koja je održana prvi puta nakon četiri godine, navodi mađarska novinska agencija MTI. Nemeth je na konferenciji za novinare rekao da partnerstvo dviju kompanija ima dobre šanse i dodao da se o pojedinostima te suradnje nije razgovaralo, a Klisović izrazio nadu da će i INA i Mol poslovati profitabilno, navodi MTI.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je kako je na sjednici, kojoj su predsjedali Klisović i Nemeth, ocijenjeno da dvije zemlje nastavljaju suradnju na temelju tradicionalno snažnih bilateralnih odnosa. "Hrvatsku i Mađarsku veže ne samo zajednička prošlost, već i zajednička, europska budućnost, a kao dvije srednjoeuropske, susjedne zemlje, Hrvatska i Mađarska nastavljaju suradnju na temeljima tradicionalno snažnih bilateralnih odnosa'', rekao je Klisović, prema priopćenju.

Na sedmoj sjednici odbora, čiji je cilj jačanje institucionalne i međuresorne suradnje, promicanja europskih, regionalnih i bilateralnih projekata, Klisović i Nemeth su se dogovorili da će težiti češćem, godišnjem održavanju sjednica odbora te da će se sljedeća održati u drugoj polovici iduće godine u Hrvatskoj.

Sjednica u Budimpešti ukazala je na vrlo sadržajnu i dinamičnu suradnju dviju država u poslovima povezanima s EU-om, područjima vojne i policijsko-konzularne suradnje, gospodarske suradnje, suradnje u energetici, prometne i poljoprivredne suradnje, suradnje u području turizma, malog i srednjeg poduzetništva, zaštite okoliša i prirode, kao i suradnje u području kulture, obrazovanja, prostornog uređenja, zdravstva, razminiranja, suradnje službi za zaštitu i spašavanje, te u području zaštite manjina, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Uoči održavanja sjednice međuvladinog odbora Klisović je održao odvojene bilateralne političke konzultacije s Nemethom, a sastao se i s državnom tajnicom za europske poslove u MVP Mađarske Eniko Gyori.