c S
Dnevne novosti

Linić: interesnim skupinama ne odgovaraju reforme

03.12.2012 07:18 RIJEKA, 1. prosinca 2012.(Hina), Ministar financija Slavko Linić kazao je sinoć, govoreći o reformama koje je pripremilo i primjenjuje Ministarstvo financija, da interesne skupine, kojima reforme ne pašu i donose im promjenu ponašanja, čine sve da budu glasne i zaustave reforme.

Linić je gostujući u emisiji "Pressjek" riječke televizije Kanal Ri rekao da je jedan od razloga zašto je agencija Fitch snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske to što previše optimistički gledamo na to da investicijama možemo preokrenuti društveni proizvod. Dodao je da je loše ocijenjeno što nisu smanjeni troškovi zaposlenih te da je "očito ocjena da smo mogli više". Komentirajući pad BDP-a za 1,9 posto u trećem tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, Linić je rekao da je zadnji kvartal imao mali rast u odnosu na prethodni, da se neka poboljšanja događaju, ali da su nedovoljna.

Govoreći o prognozi Vlade o rastu BDP-a u 2013. za 1,8 posto, Linić je rekao da vjeruje da će se nešto učiniti s predstečajnim nagodbama, da će se osposobiti realni sektor da počne raditi, vraćati ljude sa zavoda za zapošljavanje i investirati. Istaknuo je da se uspjelo dosta učiniti u preustroju trgovačkih društava u vlasništvu države i da će se još učiniti do kraja godine te da Vlada traži od dužnosnika, ministara i direktora državnih tvrtki da se okrenu investiranju. Složio se da je dosta kritičan prema čelnim ljudima državnih tvrtki kazavši da su najteže reforme trebale biti u HŽ-u, da se tamo dogodilo dosta promjena, ali da se promjene osjete jedino u toj tvrtki, a da su jednostavnije promjene trebale biti u AC Rijeka-Zagreb, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama, HEP-u, Plinacrou, drugima.

Na upit zašto ne mijenjaju uprave u tim tvrtkama, Linić je rekao da se u to "ne bi htio petljati" da je "tu ipak politika Vlade i užeg kabineta" i da je "to ono što oni moraju odlučivati". Dodao je da će Vlada morati dati odgovore na pitanja tko je od njih sposoban, tko je napravio ili će napraviti promjene i što dalje s njima. Ocijenio je da je nelikvidnost od 44 milijarde kuna toliko teška da je zaustavila mnoge aktivnosti, a razvoj sigurno. Mali je broj fleksibilnih poduzetnika i njihova ulaganja su nedovoljna, HEP posve uvozi struju, suša je ispraznila akumulacije, Ina je posve podbacila, nema ulaganja u rafinerije i bušotine, rekao je Linić i nastavio da je stala i petrokemija, željezare, da brodogradnja ima probleme.

Naglasio je treba pokušati smanjiti uvoz, posebice hrane i energije. Na upit gledatelja, djelatnika Dina Petrokemije, Linić je odgovorio da je Vlada ustrajala na početku proizvodnje i da sada očekuje hoće li to turski investitor i učiniti, a da će se, ako to ne učini, "ići na novog partnera". Linić je još kazao da je porez na nekretnine velika i teška novina, a odgovarajući na pitanje zašto se ne uvodi porez na imovinu, kazao je da se automobili i jahte već oporezuju, ali da su problem dionice, štedni ulozi i umjetničke slike te da će se to još razmatrati.