c S
Dnevne novosti

EK: umjesto rada više oporezivati imovinu

03.12.2012 07:12 BRUXELLES, 2. prosinca 2012.Hina, Europska komisija predlaže zemljama članicama da smanje porezna opterećenja na rad, a povećaju poreze na imovinu, potrošnju te ekološke poreze kako bi nadoknadile gubitak prihoda zbog manjih poreza na rad.

Komisija je prošli tjedan objavila godišnji pregled rasta, u kojem preporučuje gospodarske prioritete za narednu godinu. S objavom toga dokumenta započinje europski semestar, instrument za veću koordinaciju proračunskih i gospodarskih politika, koji je uveden u sklopu borbe protiv krize. "Ekonomske studije pokazuju da neki tipovi poreza - poput onih na rad i na prihod - nisu poticajni za rast, dok se porezi na potrošnju i ekološki porezi smatraju poticajnim za rast.

Komisija stoga preporučuje zemljama članicama da porezno opterećenje preusmjere s rada i korporativnih poreza na potrošnju i ekološke poreze", navodi Komisija. Komisija posebice preporučuje smanjenje poreza na rad, posebice na niskoplaćeni rad. "To ne samo da potiče radnike da rade i poslodavce da zapošljavaju, nego i pridonosi pravednijom poreznom sustavu smanjenjem poreznog tereta za najranjivije", dodaje Komisija. Europska komisija također preporučuje proširenje porezne baze, navodeći da povećanje poreznih stopa nije jedini način za povećanje poreznih prihoda. "Pametniji način može biti uklanjanje ili smanjenje poreznih iznimki.

Primjerice, ograničavanje korištenja snižene stope PDV-a može donijeti zemljama članicama značajne nove prihode bez daljnjeg povećavanja osnovne stope. Studije pokazuju da bi se u nekim slučajevima ako bi se uklonile sve snižene stope mogla smanjiti osnovna stopa, a da pritom ne dođe do smanjenja poreznih prihoda", kaže Komisija. Prema Komisiji, porezni sustav u nekim zemljama članicama potiče zaduživanje stanovništva i poduzeća, posebno ističući olakšice na hipotekarne kredite. "Povoljni porezni tretman hipotekarnih kredita smatra se jednim od čimbenika koji pridonosi prevelikom investiranju u nekretnine i stvaranju cjenovnog balona što je igralo veliku ulogu u krizi u nekim zemljama članicama", navodi Komisija.

Bruxelles također preporučuje zemljama članicama da poboljšaju sustav prikupljanja poreza, posebice kroz borbu protiv poreznih prijevara i izbjegavanja plaćanja poreza. Ekološki porezi koji se plaćaju na energiju i onečišćenje okoliša smatraju se bitnim poticajima ne samo za rast, nego i za ispunjavanje drugih političkih ciljeva poput borbe protiv klimatskih promjena, sigurnosti energije i njezinog učinkovitog korištenja. Komisija poziva zemlje članice da razmisle o ukidanju sniženih stopa PDV-a na energiju.