c S
Dnevne novosti

Kosovo zatražilo istragu o radu Del Ponte

03.12.2012 07:08 PRIŠTINA, 2. prosinca 2012.(Hina/Reuters), Kosovo je u nedjelju zatražilo istragu o radu bivše glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte pošto je bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dvaput oslobođen optužbi za ratne zločine.

Kosovska je vlada u priopćenju optužila Del Ponte za zlouporabu vlasti i nanošenje štete ugledu Kosova. "Njezine ovlasti toliko su prekoračene i zloupotrebljene da je podigla potpuno neutemeljene optužnice", navodi se u priopćenju i dodaje da je ugled optuženih i kosovske države "ocrnjen". Kosovska vlada stoga poziva predsjedništvo ICTY-ja, UN i ostale međunarodne vlade da "istraže njezine ilegalne akcije".

Dužnosnici na sudu u Haagu u nedjelju nisu bili dostupni za komentar. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je i na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

Sva trojica su oslobođena optužbi. Haradinaj je bio oslobođen i na prvom suđenju, ali odlukom žalbenog vijeća presuda za te zločine poništena je i vraćena na ponovno suđenje zbog sumnji da je tada došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke. Od šest kosovskih Albanaca optuženih za zločine tijekom rata sa Srbijom osuđen je samo jedan.