c S
Dnevne novosti

Degert: Pregovori Srbije sa EU ovise od sastanka Dačić-Thaci

04.12.2012 07:08 BEOGRAD, 3. prosinca 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije (EU) u Srbiji Vincent Degert izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da će od rezultata sastanka premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija u utorak u Bruxellesu ovisiti odluka dodjeljivanju datuma Srbiji za početak pregovora s Unijom.

Kako je ranije dogovoreno, Dačić i Thaci sastat će se u utorak s visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, a po rečima Degerta, upravo taj susret bi mogao biti prijeloman uoči odluke Europskog vijeća o tome hoće li na sjednici krajem prosinca Srbiji dodijeliti datum početka pregovora s EU.

Degert je novinarima rekao da "nema novih uvjeta" za Beograd i da treći sastanak Dačića i Thacija "dolazi u pravo vrijeme". "Mnogi zaključci i odluke Europskog vijeća će ovisiti od dostignuća koja će biti postignuta sutra. To je ključan sastanak. Bit će sastanaka i nakon toga, ali - idući korak po korak - ovaj se događa u veoma važnoj točki", istaknuo je Degert i naglasio kako "obje strane veoma dobro znaju što se od njih očekuje" i da i Beograd i Priština pokazuju spremnost za nastavak procesa eurointegracija.

Tema sastanka Dačića i Thacija u utorak navečer u Bruxellesu bit će primjena ranije postignutog sporazuma o integriranoj kontroli administrativnih prijelaza između Srbije i Kosova. Europski izvori koje citiraju beogradski mediji najavljuju da bi na dnevnom redu sastanka Dačić-Thaci, osim prijelaza, moglo biti i pitanje komunikacije, odnosno časnika za vezu između Beograda i Prištine, kao i transparentnost financiranja srpskih institucija na Kosovu, posebno na sjeveru.

Uoči tog susreta dvojice premijera u Bruxellesu, na administrativnim prijelazima u tijeku su pripreme za primjenu integriranog upravljanja, a šef beogradskog tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević rekao je ranije u ponedjeljak da da će "sva postojeća obilježja državnosti s punktova biti uklonjena".

U tehničkom dijalogu u četvrtak i petak prošlog tjedna postignut je dogovor da na prijelazima bude jednak broj carinika iz Srbije i s Kosova. Sadašnje oznake državnosti koje postoje na svim punktovima koje kontrolira kosovska policija - zastave, oznake Republike Kosovo, bit će sklonjene, a istaknute će biti samo funkcionalne informacije, kazao je Pavićević.