c S
Dnevne novosti

Kotromanović sa slovačkim ministrom o bilateralnoj suradnji

05.12.2012 07:10 ZAGREB, 4. prosinca 2012.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se u utorak tijekom bilateralnog posjeta Slovačkoj sa slovačkim kolegom Martinom Glvačom s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji suradnji dviju država, suradnji u okviru NATO-a i Europske unije te angažmanu u mirovnim operacijama, posebice u misiji ISAF u Afganistanu, priopćeno je iz ministarstva obrane.

Što se tiče unaprijeđenja bilatelarne obrambene suradnje, u prvi plan je stavljena hrvatsko-češka helikopterska inicijativa, zajednička obuka za helikopterske timove koji se upućuju u operaciju ISAF.

Dugoročna perspektiva hrvatsko-češke inicijative je razvoj programa sposobnosti saveznika u području standardizirane helikopterske obuke te uspostava međunarodnog središta za obuku pilota helikoptera. "Pridruživanje Slovačke ovom projektu predstavljalo bi kvalitetan doprinos projektu, kao i dodatni doprinos razvoju koncepta udruživanja i dijeljenja sposobnosti", kaže se u priopćenju.

U okviru razgovora o vojno-tehničkoj suradnji, ministar Kotromanović je pozvao slovačke izlagače na sajam vojne opreme i naoružanja - ASDA (Adriatic Sea Defence and Aerospace) koji će se održati u Hrvatskoj u travnju 2013.