c S
Dnevne novosti

Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-RH

05.12.2012 07:18 ZAGREB, 4. prosinca 2012.(Hina), Osmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Hrvatske održan je u utorak, a glavna tema je bila završna faza pretpristupnog procesa, priopćio je Ured glasnogovornika Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Hrvatska je primila čestitke za dosezanje trenutne točke na putu prema članstvu u EU te je potaknuta na daljnji napredak, a Odbor je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti spremna ispuniti pretpristupne obveze koje proizlaze iz pregovora o članstvu o čemu će Europska komisija (EK) izvijestiti u sljedećem izvješću krajem ožujka, dodaje se u priopćenju.

Odbor je istaknuo kako su napori u jačanju neovisnosti, odgovornosti, nepristranosti i profesionalnosti u pravosuđu nastavljeni, a Hrvatska je ohrabrena da nastavi rješavati zaostale sudske predmete i učinkovito provoditi sudske odluke. Također je naglašeno da su potrebni kontinuirani napori u unaprjeđivanju profesionalizma u javnoj službi i još jednom istaknuta važnost snažnog sustava prevencije korupcije.

Što se tiče regionalne suradnje, Odbor je konstatirao održavanje dijaloga između Hrvatske i susjednih zemalja u cilju rješavanja otvorenih pitanja te potaknuo na nastavak radi iznalaženja obostrano prihvatljivih rješenja u svim otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Odbor je izrazio optimizam da će se postupak ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju u preostalim državama članicama glatko nastaviti u nadolazećem razdoblju. Ugovor o pristupanju RH u EU ratificiran je u nacionalnim parlamentima 19 članica, dok je u još šest zemalja članica parlamentarni postupak u tijeku Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje održao se osmi put od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 1. veljače 2005.

Odbor se odvijao u kontekstu statusa Hrvatske kao zemlje pristupnice s aktivnim statusom promatračice u institucijama EU, nakon uspješnog završetka pregovora u lipnju 2011. i potpisivanja Ugovora o pristupanju u prosincu 2011.