c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o zaštiti na radu

06.12.2012 07:24 ZAGREB, 5. prosinca 2012.(Hina), Hrvatski sabor raspravio je prijedlog Vlade da se s početkom iduće godine ukine Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode, a sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu.

Ukidanje posebnog poreza u Vladi opravdavaju podacima da je Hrvatska od tog poreza do sada imala više štete nego koristi, budući da ukupni fiskalni pokazatelji ukazuju da porez na luksuzne proizvode ostvaruje zanemarive prihode za državni proračun. Osim toga, napominju, taj je posebni porez nanio veliku štetu hrvatskim obrtnicima i trgovcima, ponajviše onima koji rade s nakitom i zlatom.

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu, koji, sukladno direktivama EU, propisuje poboljšanje sigurnosti i zdravlja trudnih te radnica koje su nedavno rodile ili doje na radnom mjestu U tom se smislu propisuju obveze poslodavca da prilagodbom uvjeta i mjesta rada, radnog vremena te promjenom poslova zaštiti zdravlje i sigurnost trudnica i radnica koje su rodile ili doje.

Te radnice ne smiju raditi na poslovima koji ugrožavaju njihov, odnosno djetetov život ili zdravlje, pri čemu prilagodba uvjeta i rasporeda radnog vremena, te mjesta rada ne smije imati za posljedicu smanjenje njihove plaće. Ocjenu o opasnostima ili štetnostima koje bi mogle utjecati na sigurnost i zdravlje tih radnica, kao i ocjenu o tome koji su poslovi odgovarajući, davao bi specijalist medicine rada, uzimajući u obzir procjenu opasnosti.

Zakonske izmjene propisuju i obvezu poslodavca da osigura dodatnu zaštitu na radu maloljetniku radi očuvanja njegovog nesmetanoga duševnog i tjelesnog razvoja, kao i radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.