c S
Dnevne novosti

Oporba: paradoskalno je zakonom pravo omogućiti, ali ga stalno odgađati

06.12.2012 07:22 ZAGREB, 5. prosinca 2012.(Hina), Saborska oporba paradoksalnom je nazvala situaciju u kojoj se već godinama odgađa pravo pravosudnih dužnosnika da ostvare dodatak na plaću, koji predviđa Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, dopune kojega je Sabor večeras raspravio, a kojima Vlada predlaže da se odredba koja predviđa taj dodatak odgodi za još dvije godine.

Zakonom je utvrđeno da pravo na dodatak na plaću ima pravosudni dužnosnik raspoređen za zamjenika predsjednika suda, odnosno zamjenika čelnika drugog pravosudnog tijela ili sudac koji obavlja poslove predsjednika odjela, odnosno voditelja odjela. Od donošenja Zakona navedena odredba se nije primjenjivala jer u državnom proračunu za tu namjenu nisu bila osigurana sredstva, pa je i aktualna Vlada zakonskim dopunama predložila da se ta odredba neće primjenjivati ni u 2013. i 2014. godini. "Ponižavajuće je za suce da još od 1999., kada je zakon stupio na snagu, stoji nešto na što imaju pravo, ali to pravo ne mogu ostvariti.

Bilo bi bolje da toga u zakonu nema", poručila je Ana Lovrin u ime HDZ-a. Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti) istaknuo je da se pravosudne dužnosnike, na koje bi se primjenjivala ta odredba da se stalno ne odgađa, dovodi u apsurdnu situaciju, budući da se upravo od njih očekuje da na temelju takvih zakona hrvatsko pravosuđe učine kvalitetnijim i učinkovitijim. "To je paradoksalna situacija da smo zakonom dali određeno pravo, a to pravo ne mogu ostvariti", rekao je. Boro Grubišić najavio je suzdržanost HDSSB-a prema predloženim dopunama, ističući da stanje u pravosuđu, čiji su dužnosnici u rangu učitelja i profesora, liječnika i medicinskih sestara, pokazuje da je srednji sloj u Hrvatskoj "sve tiši i da polako nestaje".

Sabor raspravlja o konačnoj verziji novog Zakona o koncesijama, koji je usklađen s propisima EU, od kojega se očekuje da će osigurati efikasniji i transparentniji način odobravanja i realizacije koncesija, od kojih bi država ubuduće trebala ubirati daleko veće prihode. Zakonom se regulira mogućnost davanja podkoncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, uvodi obveza osnivanja povjerenstva za praćenje ugovora o koncesijama s obilježjima javno-privatnog partnerstva, kao i obveza davatelja koncesije da redovito prati valjanost instrumenata osiguranje priloženih uz same ugovore o koncesiji.

Zakon predviđa i snažniju kontrolu projekata koji se podnose uz koncesiju te učinkovitije mehanizme nadzora nad realizacijom koncesijskih obveza. Mladen Novak (Hrvatski laburisti) kazao je bi Vlada, kako bi stvarno dokazala da ima volju urediti pitanje davanja koncesija, pokrenula donošenje strategije upravljanja državnom imovinom te strategije razvoja Hrvatske. "No, evidentno je da ova vlast uporno bježi od toga", poručio je Novak, ocijenivši kako je osnovni cilj zakona "krpanje proračunskih rupa i financijskih dubioza".

Usprotivio se davanju u koncesije objekata koji su već izgrađeni, poput autocesta, te se zauzeo da Vlada, ako na tome inzistira, provede savjetodavni referendum među hrvatskim građanima, "da vidimo da li to narod želi ili u ovoj zemlji živi 4,5 milijuna populista i demagoga". Novaku je replicirao Zlatko Komadina (SDP), ističući da Laburisti koriste to što se nalaze u jako dobroj, oporbenoj poziciji. "Nemate odgovornosti, možete govoriti čak i istinu", poručio je. Ivan Klarin najavio je potporu SDP-a predloženom zakonu, kojim se, rekao je, želi postići veća efikasnost naplate i drugih obveza iz ugovora o koncesiji te snažnija kontrola i transparentnost.

Zakon će, istaknuo je, potaknuti intenzivniji ulazak privatnog kapitala te jačanje gospodarskih aktivnosti, u cilju očekivanog investicijskog zamaha u Hrvatskoj. Zakon podupire i SDSS, u ime kojega je Milorad Pupovac od Vlade zatražio da prije ulaska u pregovore o davanju autocesta u koncesiju Saboru podnese plan kako će se taj postupak odvijati te kako se misli raspolagati sredstvima koja bi se namaknula takvim koncesijskim ugovorom.

Petar Baranović (HNS) istaknuo je kako kod dileme davati li autoceste i željeznice u koncesije ili ne treba imati u vidu na desetine milijardi kuna koje Hrvatska nema, pa tako ni za modernizaciju prometnica i željezničke infrastrukture. "Naše je mišljenje da ih treba dati u koncesiju, jer ovog trenutka u plućima nemamo daha da sami istinski rekonstruiramo sustav željeznica i autocesta", poručio je, ističući da su Hrvatsku u takvo stanje dovele "decenije loše politike".

Ivan Šuker naglasio je kako se HDZ protivi monetizaciji autocesta i davanju željezničke infrastrukture u koncesiju, pozvavši Vladu da prihvati HDZ-ov amandman po kojemu bi se ta pitanja rješavala posebnim, a ne Zakonom o koncesiji, te napomenuvši kako to ne znači da je njegova stranka za takve koncesije. "Otišli smo u raspravu u oblacima, ne želimo se spustiti u realni život i raspravljati o zakonskom prijedlogu koji će se sutra odnositi na 90 posto hrvatskih građana", poručio je Šuker.