c S
Dnevne novosti

RH do 31. siječnja podnosi EK-u izviješće o obavljenom poslu

06.12.2012 07:12 BRUXELLES, 5. prosinca 2012.Hina, Hrvatska će do 31. siječnja sljedeće godine trebati podnijeti izviješće Europskoj komisiji o obavljenom poslu u ispunjavanju deset zadaća koje je dobila u sveobuhvatnom izviješću o monitoringu, izjavila je u srijedu u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding.

Budući da će Komisija objaviti zadnje izviješće o monitoringu sredinom ili krajem ožujka, a da ga prije toga treba napisati, "povjerenica je naglasila da su rokovi za nas, kao što je poznato, do 31. siječnja sljedeće godine do kada Hrvatska mora informirati Komisiju o ispunjavanju deset zadaća koje su identificirane u listopadskom izviješću", rekla je ministrica Pusić nakon razgovora s povjerenicom Reding.

Na sastanku je bilo riječi i reakcijama Hrvatske na oslobođajuću presudu Haškog suda dvojici hrvatskih generala. "Razgovorali smo o temi koja nije sastavni dio ovih deset zadaća, ali se pojavila u raspravama u Europskoj komisiji i među zemljama članicama nakon oslobađajuće presude generalima. Povjerenica je rekla da su naše reakcije bile umjerene i skladu s našim stajalištem, koje je poznato i kojeg se držimo a to je da presuda znači da dvojica generala nisu odgovorna za ratne zločine i da to ne znači da nije bilo zločina s obje strane niti znači da Hrvatska na bilo koji način neće procesuirati osumnjičene za ratne zločine.

To se radilo, radi se i radit će se", rekla je ministrica Pusić, dodajući da je povjerenici Reding dala pregled koji je izradio DORH o svim slučajevima koji su do sada riješeni i onima koji su u tijeku. Poglavlje Pravosuđe i temeljna prava jedno je od triju poglavlja, uz Tržišno natjecanje i Slobodu, pravdu i sigurnost, koja se posebno prati u okviru pretpristupnog monitoringa. Neke zemlje članice čekaju na zadnje izviješće o monitoringu prije nego što obave ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.