c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: za probaciju predviđeno premalo novca

06.12.2012 07:18 ZAGREB, 5. prosinca 2012.Hina, Saborski su klubovi podržali konačni prijedlog Zakona o probaciji, no dio oporbe smatra da je za probaciju kroz proračun za 2013. predviđeno premalo novca i da zbog toga neće biti moguće ekipirati urede i provoditi probacijske mjere.

Ana Lovrin (HDZ) podsjetila je da je sličan zakon postojao i ranije, ali da ga se nije moglo provesti upravo zbog nedostatka novca. Upozorila je da su značajnija izdvajanja za probaciju predviđena tek u 2014., a da je za sljedeću godinu predviđeno samo 730 tisuća kuna, što smatra nedovoljnim za funkcioniranje sustava.

Da je za probaciju predviđeno premalo novca smatra i laburist Branko Vukšić, koji je ocijenio da je predloženi tekst "forma bez konkretnog sadržaja". "Kod nas se probacija svodi na mrtvo slovo na papiru. Naše probacijske službe su tek u začetku, a država im daje premali značaj, kao i mnogim drugim segmentima pravosuđa", ustvrdio je Vukšić.

Te je kritike odbacila zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, koja je izvijestila da su za probacijski sustav osigurana dva milijuna eura iz fondova EU, a da je kroz državni proračun osigurano preostalih pet posto sredstava potrebnih za funkcioniranje sustava.

Odbacila je i tumačenja da Ministarstvo ne radi ništa na uspostavi i funkcioniranju sustava. "Mi smo cijelu ovu godinu proveli u intenzivnom osposobljavanju probacijskih službenika i ureda, a kao najvažniju stavku prepoznali smo informatizaciju, koja je temelj za odlučivanje o probacijskim aktivnostima", rekla je Artuković Kunšt.