c S
Dnevne novosti

Sabor: dio oporbe protiv zakona o vojnim grobljima

07.12.2012 07:19 ZAGREB, 6. prosinca 2012.(Hina), Dio saborske oporbe usprotivio se u četvrtak prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer se njime ukida neovisni Ured za pronalaženje, održavanje i obilježavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata te se on pripaja Ministarstvu branitelja.

"Ured je osnovan zakonom koji je donesen konsenzusom, a sada se on želi staviti pod kapu politike", ocijenio je HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier. Taj je ured bio jamac autonomije u rasvjetljavanju istine, a njegovo ukidanje znači zaustavljanje daljeg istraživanja komunističkih zločina, poručio je u ime Kluba HDZ-a Tomislav Ivić i dodao da - ako se ured za koju godinu ponovno i ustroji - više neće biti živih svjedoka. "Ministarstvo branitelja odgovorno je za Domovinski rat i u njegovoj je nadležnosti gotovo tisuću osoba koje se vode kao zatočene i nestale, a takvim spajanjem samo će taj posao biti dodatno usporen", upozorio je Ivić.

Laburistima je, rekao je Mladen Novak u ime Kluba Hrvatskih laburista, posve svejedno hoće li se tijelo zvati ured ili povjerenstvo, no zapitao je znači li to da ćemo zbog preustroja ostati bez novca iz fondova Europske unije s obzirom na to da je on namijenjen samo neprofitnim organizacijama. "Ovo mi nalikuje na ono - 'ajmo napraviti nešto drugačije nego što je bilo do sada, pa makar i loše", dodao je Novak. Da nije važno kako će se to tijelo zvati, složio se i HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier, no, dodao je, važno je da to tijelo bude neovisno, u što je izrazio sumnju. Laburist Branko Vukšić ustvrdio je kako je sramotno što do danas nisu istražene sve jame i svi zločini, a za to su, dodao je, krive sve hrvatske vlade u posljednje 22 godine.

"Čini mi se da je Drugi svjetski rat i dalje predmet podjela", poručio je Vukšić. Po mišljenju HNS-ova zastupnika Ivice Mandića, predloženi je zakon dobar pomak u kvalitetnom rješavanju vrlo važne teme. "Istina o svim događajima treba biti poznata svim građanima jer je to dio naše povijesti", rekao je Mandić. Damir Rimac iz SDP-a poručio je kako se treba kloniti političkog folklora. "Predloženi zakon je politički iskorak i dobra volja da se poštuju europske vrednote", ocijenio je. Željko Šemper iz HSU-a istaknuo je kako je najvažnije da se broj nestalih osoba smanji, a obitelji doznaju istinu. "Sve žrtve su žrtve i obilježavamo ih zbog naših živih i budućih, a žrtvama je ionako svejedno", rekao je u raspravi laburist Mladen Novak.