c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o DSV-u

07.12.2012 07:20 ZAGREB, 6. prosinca 2012.(Hina), Hrvatski sabor u petak će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) u prvom čitanju.

Tim se Vladinim prijedlogom, sukladno obvezama iz pregovaračkog poglavlja 23., propisuje mogućnost da se sucima izabranima u DSV umanji obavljanje sudačke dužnosti, i to predsjedniku Vijeća za 75 posto, a članovima za 50 posto. U cilju postizanja bolje mobilnosti sudaca (mogućnosti njihova premještaja s manje radno opterećenih na radno opterećene sudove), te veće transparentnosti u odlučivanju, propisuje se obveza DSV-a da na svojim internetskim stranicama objavi potrebu popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta zbog takvog premještaja.

Suci koji žele biti trajno ili privremeno premješteni u drugi sud DSV-u bi dostavljaju pisani zahtjev za premještajem, uz koji bi prilagali i rješenje predsjednika suda o ispunjavanju svoje sudačke obveze u zadnje dvije godine. Temeljem pristiglih zahtjeva, DSV bi sastavljao listu prvenstva sudaca, vodeći računa o postotku ispunjenja okvirnih mjerila za rad sudaca i njihovih ukidnih odluka, vodeći računa o potrebama suda s kojem se sudac premješta te suda na koji dolazi. Zakonske izmjene predviđaju i da kandidati za suca Vrhovnog suda, koji su podnijeli prijave na oglas, a nisu pravosudni dužnosnici, pristupaju provjeri znanja pred DSV-om.

Provjera znanja sastojala bi se od izrade jedne ili više pisanih radnji, u skladu s odredbama Pravilnika koji donosi DSV. Kandidati koji su zbrojem bodova dobivenim na provjeri znanja ostvarili najbolji uspjeh pozivali bi se na usmeni razgovor, a DSV bi odluku o imenovanju donosio na temelju rezultata provjere znanja i usmenog razgovora.