c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za izmjene Zakona o DSV-u

10.12.2012 07:24 ZAGREB, 7. prosinca 2012.Hina, Saborski su klubovi pozdravili Vladin prijedlog izmjena Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), ocijenivši da će mogućnost premještanja sudaca na općinske sudove u drugim gradovima smanjiti troškove parnica, a manje troškove za pravosuđe očekuju i od odredbi koje bi trebale reducirati broj tužbi zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Vesna Fabijančić-Križanić (SDP) posebno je pohvalila odredbu po kojoj će suci predmete morati rješavati po datumu zaprimanja, upozorivši da su stari predmeti do sada stajali u ladicama, dok su si suci "popravljali statistiku rješavajući veliku količinu malih predmeta". Apelirala je da Vlada u idućim izmjenama Zakona o DSV-u propiše dužnost sudaca da objave imovinske kartice, na način koji je propisan za saborske zastupnike, članove Vlade i druge dužnosnike. "To je potrebno da bi DSV doista bilo samostalno i neovisno tijelo, koje će osigurati samostalno i neovisno pravosuđe", rekla je.

Boro Grubišić (HDSSB) podržao je odredbe u smjeru smanjenja broja tužbi zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku. Pozdravio je i mogućnost premještanja sudaca, ističući da su troškovi putovanja i smještaja takvog suca znatno niži od troškova putovanja desetina osoba na dislocirane postupke. Ocijenio je da će te odredbe donijeti značajne uštede u razdjelu Ministarstva pravosuđa, koje je, smatra, zakinuto smanjivanjem izdavanja za suce vježbenike i Pravosudnu akademiju. Davorin Mlakar (HDZ) založio se za smanjivanje razlike u bodovanju pisanih radova i usmenog razgovora kandidata za suce.

Laburist Nikola Vuljanić pozdravio je odredbu po kojoj će se nerješavanje predmeta po datumu zaprimanja smatrati stegovnim prekršajem. "Ponekad je potrebno discipliniranje, što dokazuje količina tužbi zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku. To je nešto što država mora platiti i plati, a zapravo su krivi suci koji svoj posao nisu obavili na vrijeme", upozorio je Vuljanić.

I Nada Turina Đurić (HNS) smatra da će predložene izmjene dovesti do značajnog napretka u funkcioniranju sudstva, posebno u dijelu izbora sudaca i vrednovanja njihova reda. "Puno veća disciplina u sustavu i sankcije za neizvršavanje, veliki su pomaci. Nedodirljivost sustava s godinama je prerasla u njegovu apsolutnu nesposobnost", ocijenila je Turina Đurić. Sjednica je nastavljena glasovanjem o raspravljenim točkama.