c S
Dnevne novosti

U Bruxellesu 12. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH

11.12.2012 07:18 ZAGREB, 9. prosinca 2012.(Hina), Regionalna politika, osobito prijelaz s pretpristupne pomoći u upravljanje strukturnim fondovima bit će glavna tema 12. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-RH, koji će se u utorak održati u Bruxellesu.

Zajednički savjetodavni odbor EU-RH je tijelo koje okuplja predstavnike civilnog društva, stvoreno na temelju sporazuma o pridruživanju između buduće članice EU-a i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EESC). EESC je tijelo koje predstavlja civilno društvo (radnike, poslodavce, udruge i organizacije civilnog društva) unutar institucionalnog okvira EU-a, a aktivno je angažirano u procesu proširenja EU-a na razini civilnog društva.

Zajednički savjetodavni odbor EU-RH okuplja predstavnike EESC-a i hrvatskih organizacija civilnog društva. Osnovan je u veljači 2007. odlukom EESC-a, a čini ga jednak broj članova iz EESC-a i predstavnika gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz Hrvatske, po šest ukupno, odnosno po dva predstavnika poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva. Vlada Republike Hrvatske sudjeluje u radu Odbora u statusu promatrača, a Ured za socijalno partnerstvo u RH obavlja poslove tajništva Odbora.

Prva, konstituirajuća sjednica tog tijela održana je u ožujku 2007. i dosad je održano jedanaest sastanaka zajedničkog odbora, budući da se sastaje najmanje dvaput godišnje. Zadatak Odbora je uspostava dodatnog institucionalnog oblika dijaloga tijela Europske unije i Republike Hrvatske kao pristupajuće zemlje, poticanje javnih rasprava o posljedicama članstva u EU. Odbor promiče dijalog između gospodarskih i socijalnih interesnih skupina obiju strana.

Područje djelovanja Odbora obuhvaća sva gospodarska i socijalna pitanja koja se odnose na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Na sjednici savjetodavnog odbora EU-RH s hrvatske bi strane, po najavama, trebali nazočiti predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Matice hrvatskih sindikata, udruge Održivi razvoj zajednice (ODRAZ), Udruge za poticanje zdravog razvoja djece i mladih iz Slavonskog Broda, Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Zelene akcije.

Odbor bi na dvjema radnim sjednicama trebao raspraviti o regionalnoj politici EU-a, osobito iz perspektive načina izgradnje mosta od predpristupne pomoći do upravljanja strukturnim fondovima. Budući da Hrvatska kao zemlja koja ulazi u EU ima status aktivnog promatrača u europskim institucijama, odbor će detaljno razmotriti i ulogu EESC-a u institucijskom okviru za donošenje odluka te saslušati iskustva članova odbora vezana uz prijašnje procese proširenja EU. EESC će u srijedu i četvrtak održati svoju 485. plenarnu sjednicu, a na njoj će u statusu promatrača nazočiti i hrvatski predstavnici.