c S
Dnevne novosti

Sabor: zastupnici za zajam IBRD-a za pomoć izvoznicima

12.12.2012 07:55 ZAGREB, 11. prosinca 2012.(Hina), Prijedlog potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za zajam od 50 milijuna eura za "Dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza", dobio je potporu saborskih zastupnika.

Cilj projekta je potpora očuvanju i rastu izvoza pribavljanjem srednjoročnog i dugoročnog obrtnog kapitala i investicijskog financiranja izvoznicima i poduzećima koja ostvaruju devizne prihode. Projekt se sastoji od zajma za financijsko posredovanje u iznosu od 50 milijuna eura, koji međunarodna banka daje Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, koja nadalje ta sredstva posuđuje privatnicima, prvenstveno izvoznicima i drugim poduzećima s deviznim prihodima, za financiranje obrtnog i investicijskog kapitala.

Prema ugovorenim uvjetima, zajam će biti odobren na 28,5 godina uključujući sedam godina počeka. Potporu većine klubova u raspravi je dobio i Vladin prijedlog izmjena Zakona o biogorivima za prijevoz. Po tom prijedlogu, visinu udjela iz prihoda od trošarina koji se izdvaja za proizvodnju biogoriva propisivala bi Vlada svojom odlukom, koju bi donosila do kraja studenog tekuće za iduću godinu, i to prema ukupnim planiranim troškovima sustava za poticanje proizvodnje biogoriva, te na prijedlog Ministarstva gospodarstva. Način korištenja tog udjela propisat će se Uredbom, kao i pravo Operatora tržišta na naknadu za rad u sustavu poticanja proizvodnje biogoriva.

Branko Bačić (HDZ) prigovorio je Vladi jer u zakonu nije predvidjela sredstva u državnom proračunu za 2013. godinu namijenjena subvencioniranju proizvodnje biogoriva, te od Banskih dvora zatražio da zakonske izmjene povuče iz procedure. "U trenutku kada smo preuzeli obvezu da ćemo 10 posto goriva za prijevoz osigurati kroz biogoriva Vlada smanjuje naknade za proizvođače biogoriva i distributere. Time se destimulira obveza EU, obeshrabruje proizvođače biogoriva, pa ćemo to gorivo uvoziti i sufinancirati inozemna postrojenja", upozorio je Bačić.

Igor Kolman je u ime HNS-a, pak, upozorio na opasnosti prenamjene poljoprivrede iz proizvodnje hrane u proizvodnju biogoriva jer to, smatra, pospješuje manju proizvodnju hrane, dakle veću glad u svijetu. "Poticanje i subvencioniranje proizvodnje biogoriva bez kompletne analize učinaka bila bi pogreška", istaknuo je, ističući da su i u EU naglašene dvojbe oko toga.

Mirela Holy je izmjene podržala u ime SDP-a, podupirući stav Vlade da se tim zakonskom rješenjem s jedne strane ispunjavaju EU direktive, a s druge ne otvara prostor za novi financijski pritisak na hrvatske građane.

Sabor je raspravio i izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa ukidanje naknade iz litre goriva u korist Hrvatske agencije za obveznu zalihu nafte i naftnih derivata (HANDA). Financiranje rada te agencije i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata od 1. siječnja 2013. godine obavljat će se putem državnog proračuna. Za navedene potrebe HANDA-i bi se sredstva osiguravala izravno iz državnog proračuna prema njezinim stvarnim i realnim potrebama.

HDZ se usprotivio i tom zakonskom prijedlogu, a Đuro Popijač upozorio je da se njime ukida samostalnost i neovisnost HANDA-e i ugrožava sve dosad postignuto u uređivanju energetskog tržišta te zaliha nafte i naftnih derivata. "Ova aktivnost ne smije dijeliti sudbinu državnog proračuna jer s proračunom nema nikakve veze", naglasio je Popijač.

Za Ivu Jelušića (SDP) nema ništa sporno da se rad HANDA-e ubuduće financira kroz državni proračun, a ne izravno od trošarina. Naglasio je kako se time ne dovodi u pitanje temeljna zadaća te agencije da osigura Hrvatskoj tromjesečne zalihe nafte i derivata, kao niti izvor financiranja. I Srđan Gjurković (HNS) istaknuo je kako se predloženim zakonskim okvirom ne smije dovesti u pitanje samostalnost i neovisnost te agencije, kao ni investicijski ciklus u području energetike.