c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora uvođenju jedinstvenog obrasca za prihode i doprinose

12.12.2012 07:57 ZAGREB, 11. prosinca 2012.(Hina), Svi saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, a HDZ je ocijenio da bi se primjena tih zakonskih rješenja mogla osigurati kroz kvalitetnu primjenu sustava OIB-a.

"Nakana predlagatelja zakonskih izmjena je dobra no treba se koristiti sustav OIB-a i svega što on pruža", rekao je Ivan Šuker (HDZ). Ocijenivši kako svako pojednostavljenje obrazaca nije ujedno i jamac pojednostavljenja postupka, zapitao se da li su državne institucije programski spremne za 15 dana preći na novi sustav, posebno kada se zna da svako uvođenje novog obrasca tijekom godine stvara probleme, obzirom da se izvješća podnose na godišnjoj razini.

Laburisti su zamjerili što će se preispitivati izvori imovine stečene od 2005. godine. Zapitavši se zašto se retroaktivno vraća samo do 2005. godine, Nansi Tireli je rekla kako joj to sliči na primjenu zakona 'Tko je jamio jamio'. Dodala je, međutim, i kako se zakonskim izmjenama stvara važan alat da se sve socijalne pomoći koje netko prima stave u kontekst logike i da se vidi tko koliko ima i zašto to ima.

SDP-ov Igor Rađenović ustvrdio je kako će se zakonskim izmjenama pospješiti naplata poreza i doprinosa, nadzor nad njima, ažurniji uvid u primitke, a steći će se uvjeti i da se preciznije odrede imovinski cenzusi. Porezna uprava će za iduću godinu moći raditi povrat poreza elektronskim putem bez gužvi i predavanja obrazaca građana, rekao je Rađenović. Pohvalio je i to što će građani sada moći putem web servisa kontrolirati što je za njih uplatio poslodavac.

"S ovim izmjenama dobivamo funkcioniranje i umrežavanje institucija države", kazao je HNS-ov Srđan Gjurković dodavši kako građani više neće biti prisiljeni za dobivanje pojedinih suglasnosti i potvrda šetati od ureda do reda. "Uvodimo apsolutni red i transparentnost u državu, nema više skrivenih primitaka i stišće se prostor prihodima sa crnog tržišta", poručio je Gjurković.