c S
Dnevne novosti

Sabor o registru birača

12.12.2012 07:45 ZAGREB, 11. prosinca 2012.Hina, Sabor će raspraviti konačni prijedlog Zakona o registru birača, koji bi trebao otkloniti probleme u popisu birača i nesklad između broja birača i broja stanovnika.

Zakonom se ustanovljuje registar birača, koji će voditi uredi državne uprave, svaki za područje za koje je ustrojen. Središnje tijelo bit će nadležno za obradu podataka te za njihovu usklađenost i točnost.

Iz registra birača prije svakih izbora radit će se popis birača, u koji će ući osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i valjanom osobnom iskaznicom. Na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, u popis birača ulazit će i državljani članica EU nastanjeni u Hrvatskoj.

Osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su s prijavljenog prebivališta odselile u inozemstvo brisat će se iz popisa. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, žele li glasovati na izborima, morat će se aktivno registrirati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu ili u nadležnom uredu državne uprave, ako žele glasovati u Hrvatskoj.

Aktivna registracija provodit će se za svake izbore. Uz aktivnu registraciju, predviđena je i prethodna registracija za hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji žele glasovati u inozemstvu i privremeni upis, za one koji žele glasovati izvan mjesta prebivališta.