c S
Dnevne novosti

Kritike izmjena i dopuna Zakona o područjima od posebne državne skrbi

13.12.2012 07:35 ZAGREB, 12. prosinca 2012.(Hina), Povodom Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o područjima od posebne državne skrbi održan je okrugli stol na tu temu, kojem je prisustvovao hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a na skupu je više puta istaknuto da je riječ o lošem zakonskom prijedlogu koji diskriminira srpske povratnike te onemogućava revitalizaciju i demografsku obnovu ratom pogođenih područja Hrvatske.

Programska voditeljica Centra za mirovne studije (CMS) Sandra Benčić rekla je da je izostala komunikacija i javna rasprava oko tog zakona te da se zakon želi donijeti ubrzano. Naglasila je da je u preliminarnoj analizi Prijedloga tog zakona više problematičnih aspekata a najbitnijim je ocijenila da su odredbe za određeni oblik stambenog zbrinjavanja diskriminirajuće za povratnike srpske nacionalnosti u odnosu na one hrvatske.

To se posebice odnosi na hrvatske branitelje i pripadnike HVO-a koji mogu dobiti darovnicom kuću i na to da se ta prava mogu regulirati Zakonom kao i da se te odredbe ne miješaju s ostalim povratnicima, dodala je. Prema njezinim riječima, velike su administrativne prepreke, potrebna dokumentacija je preopsežna i prezahtjevna.

Benčić bitnim smatra i uvođenje dohodovnog cenzusa povratnika a upitnim ministrovo diskrecijsko pravo da intervenira od slučaja do slučaja. Opći je dojam da se ide u smjeru "zatvaranja procesa povratka, odnosno smanjivanja obujma ulaganja države u povratak.

Smatramo da je to loše", ocijenila je Benčić.Govoreći na skupu predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula rekao je da suradnja nevladina sektora s resornim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije nije dobra i da se na današnji skup nije nitko odazvao iz tog ministarstva. Požalio se na lošu komunikaciju s tim ministarstvom rekavši da je očekivao veću suradnju s njim.

Zbog toga je izrazio zabrinutost i dodao da je bitno da ministarstvo shvati ozbiljnost ovog problema. Žarko Puhovski ocijenio je da je Hrvatska sada u superiornijem položaju od svojih susjeda i da nikad nije bila u boljoj situaciji te da se ne bi trebala bojati povratka svojih građana izbjeglih tijekom Domovinskog rata.

Naglasio je da će Hrvatska, nakon punopravnog članstva u Europskoj uniji, sredinom iduće godine, "podići zidove prema susjedima i da će u Hrvatsku teško ući a kamoli se naseliti". Istaknuo je da se u prijedlogu ovog zakona ne govori o problemima nosioca bivših stanarskih prava u gradovima te da se ovaj prijedlog odnosi na povratnike u ruralna područja.

Na skupu je govorio i Mario Pavlović iz UNHCR-a rekavši da je dobio na uvid ovaj zakonski prijedlog i izrazio nadu da će se prihvatiti njihovi prijedlozi, no nije precizirao koji su to prijedlozi. On se složio s ocjenama Sandre Benčić da u tom prijedlogu ima manjkavosti posebice što se tiče administracije te odredbi da će se pitanje povratnika u gradove riješiti podzakonskim aktima.