c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila prijedlog zakona o tržištu električne energije

13.12.2012 07:44 ZAGREB, 12. prosinca 2012.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Zakona o tržištu električne energije s konačnim prijedlogom zakona kojim Hrvatska usklađuje svoje energetsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije, a cilj toga zakonskog prijedloga je unapređenje liberalizacije i razvoja tražišta.

Prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, novi zakon stvara uvjete za sigurnu i kvalitetnu opskrbu ekektričnom energijom te pridonosi razvoju tržišta, konkurentnosti cijena, zaštiti potrošača i očuvanju okoliša. Otvorenost tržišta po Vrdoljakovim riječima omogućava se neovisnošću tvrtke za prijenos električne energije čijoj infrastrukturi će pored HEP-a moći pristupiti i drugi davatelji usluga kao i razdvajanje djelatnosti proizvodnje i prijenosa električne energije.

Vlada je na današnjoj prihvatila i smjernice za uključivanje Hrvatske u prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavljanju instrumenta za povezivanje Europe te uredbe o smjernicama EU-a za razvitak transeuropske prometne mreže. Hrvatska traži uključivanje u osnovne europske mreže i koridore autoceste i pruge od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom (koridor 10), autoceste i pruge od granice s Mađarskom preko Zagreba do Rijeke (koridor 5b) te plovni put Dunava (koridor 7) s plovnim putem Save. Hrvatska će predložiti i uključivanje u osnovnu mrežu autoceste i pruge od granice sa Slovenijom iz pravca Maribora do Zagreba (koridor 10a), cestovnog pravca od granice s Mađarskom preko Osijeka i BiH do Ploča (koridor 5c) te Jadransko – jonski pravac.

Vlada je donijela i odluke o jamstvu zajednici ponuditelja (skupini banaka) te dala odobrenje HAC-u za kredit od 130 milijuna eura za financiranje plana poslovanja za 2012. godinu. Kredit je na pet godina, uz jednokratnu otplatu u jednoj rati koja dospijeva na petu godišnjicu od dana potpisa ugovora o kreditu.

Vlada je donijela i odluku o unosu novčanih sredstava te davanju suglasnosti HPB-Investu za sklapanje ugovora o zaduženju u ime i za račun Umirovljeničkog fonda. Tom odlukom Vlada u Fond unosi sto milijuna kuna za nadoknadu razlike iznosa potrebnog za isplatu 6. rate obeštećenja umirovljenika po modelu B osnovnog registra i 5. rate po modelu B registra najviših i obiteljskih mirovina. Razlika je, po riječima ministra financija Slavka Linića, nastala zbog pada cijene dionica HT-a.

Na sjednici Vlade donijeta je i odluka o suglasnosti Gradu Zagrebu za zaduženje kod Zagrebačke banke od 150 milijuna kuna za kapitalna ulaganja u izgradnju prometnica.