c S
Dnevne novosti

Sabor: međusobne optužbe vladajućih i HDZ-a oko uskrate materijalnih prava u javnim službama

14.12.2012 07:22 ZAGREB, 13. prosinca 2012.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prozvao je u Saboru bivšu HDZ-ovu vladu da je, "kupujući socijalni mir" u kolektivnim ugovorima za javne i državne službe ugovorila prava koja država ne može ispoštovati, na što su HDZ-ovi zastupnici uzvratili podsjećanjem na činjenicu da je premijer Zoran Milanović sa suradnicima 2010. potpisao sindikalnu peticiju protiv izmjena Zakona o radu.

Mrsić je u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama naglasio da Vlada želi osigurati da svi zaposleni u javnom i državnom sektoru ravnomjerno podnesu teret krize. Podsjetio je da važeći temeljni kolektivni ugovor za javne službe istječe 20. prosinca, a da je samo dio sindikata pristao na uskratu božićnica za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu, zbog čega se Vlada odlučila da to regulira zakonom.

Naglasio je da će se uskratom isplate božićnice i regresa, uz uštede na prijevozu i jubilarnim nagradama, uštedjeti ukupno oko milijardu i pol kuna, ali i ustvrdio da predloženi zakon ne osporava slobodu kolektivnog pregovaranja. Ustvrdio je da nema nikakvih promjena u sustavu kolektivnog pregovaranja te najavio skore pregovore sa sindikatima oko granskih kolektivnih ugovora. Naglasio je da je Hrvatska u dubokoj krizi, s padom BDP-a u posljednjih pet kvartala, uz istodoban rast broja nezaposlenih. "Državna potrošnja nije slijedila trendove i nije se prilagođavala krizi", rekao je Mrsić, optuživši bivšu vladu da je u vrijeme negativnih trendova potpisivala kolektivne ugovore koje država ne može financirati.

"Vjerojatno je to bilo zato što se želio kupovati lažni socijalni mir, što se socijalni mir kupovao daljnjim zaduživanjem, jer je bilo lakše dignuti kredit od milijardu kuna za plaće nego sjesti za stol sa socijalnim partnerima i u teškim pregovorima reducirati isplatu pojedinih materijalnih prava", ocijenio je Mrsić. Kazao je da vlada nije naišla na razumijevanje sindikata udruženih u četiri matice, koji traže da se ono čega se odreknu za ovu godinu vrati kada u Hrvatskoj bude bolje stanje. "Vlada je željela prekinuti navadu odgođenog sindikalizma u kojem su se stvari dogovarale ispod stola tajnim dogovorima navečer u Banskim dvorima i gdje se dogovaralo - dobro, mi ćemo vama popustiti na ovome, ali vi nama potpišite da ćete jednog dana nam vratiti tu i tu nekom drugom uslugom", ustvrdio je Mrsić i izazvao brojne reakcije iz HDZ-ovih klupa.

Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je da je bivša, HDZ-ova vlada 2010. namjeravala izmijeniti Zakon o radu, kako bi u gospodarskoj krizi omogućila novo kolektivno pregovaranje. "Tada su sindikati pokrenuli svoju legitimnu akciju, nitko im to ne spori. Međutim najsmješnije je, danas gledajući iz ove pozicije, bilo trčanje premijera i njegovih kolega i kolegica na Jelačić plac potpisati da oni podržavaju taj referendum", rekao je Šuker, poručujući vladajućima da "pogledaju koliko ih je koštao jedan nepromišljeni autogram".

Ustvrdio je da predloženi zakon "pokazuje svu nekonzistentnost i sve neznanje i lošu ekonomsku politiku Vlade". Ministra je optužio da "35 minuta drži lekcije o zakonu koji će ući u povijest po kresanju prava bez imalo milosti, praktički kroz tri članka". Laburist Zlatko Tušak Mrsića je, pak, optužio za "lažni socijalni dijalog". "Vi ste praktično ucijenili sindikate, a ucjena nije vođenje socijalnog dijaloga", rekao je Tušak, ističući da predloženi zakon nije prošao raspravu na Gospodarsko-socijalnom vijeću.