c S
Dnevne novosti

Ministar Ostojić zatražio unutarnju kontrolu u MUP-u

14.12.2012 07:20 VALBANDON, 13. prosinca 2012.Hina. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je u izjavi za novinare u Valbandonu kraj Pule da je zatražio unutarnju kontrolu u MUP-u u slučaju navodnoga prošlogodišnjega tajnog praćenja glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.

"Unutarnja kontrola provjerava zakonitost. Ako je netko postupio zakonito, to je u redu. No trebamo utvrditi je bilo prekoračenja ovlasti policije u iskorištavanju zakonskih ovlasti", izjavio je Ostojić dodajući da taj slučaj treba dodatno istražiti. Zato sam i zatražio unutarnju kontrolu kako bi se do kraja raščistio ovaj slučaj", rekao je ministar.

Na pitanje novinara ima li policija uopće ovlasti pratiti državnog odvjetnika, Ostojić je odgovorio kako svaka osoba može biti predmet takvih mjera. "No ovaj slučaj zaslužuje da ga se posebno ispita jer je po meni neprihvatljivo da se mogući zahtjev državnog odvjetnika eventualno iskoristi protiv njega", rekao je ministar Ostojić. Po njegovim riječima, svi podatci koji su "dosad iscurili ne opovrgavaju da je policija provodila određene izvidne radnje te treba vidjeti je li to netko zloupotrijebio". Dodao je kako su ti izvidi bili rađeni zbog curenja podataka iz prošlogodišnjih USKOK-ovih istraga, poput iskaza Branke Pavošević.

Ministar je objasnio kako u ovom slučaju nije riječ o prisluškivanju, nego je u pitanju praćenje ili primjena policijske ovlasti koja proistječe iz članka 80. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima po kojemu glavni ravnatelj policije sam može narediti praćenje. "No pitanje je koliko je to eventualno trajalo i je li se to doista dogodilo", poručio je Ranko Ostojić. Na pitanje novinara o tome kako je moguće da je Ivo Sanader, gostujući u jednoj televizijskih emisiji, govorio o razgovorima novinarke Ivanke Toma i glavnoga državnog odvjetnika, nije htio ništa komentirati.

Ponovio je samo da će unutarnja kontrola biti ta koja će njemu podnijeti izvješće o konkretnom slučaju. Ministar Ostojić je u Valbandonu, gdje je sudjelovao na godišnjem sastanku načelnika svih policijskih uprava, izjavio novinarima kako je nakon provedenog nadzora utvrđeno da je policija tijekom potrage za Antoniom Bilić uredno odradila svoj posao i nije bilo nikakvih propusta. "Tijelo nije pronašla, no ne može se utvrditi da je bilo propusta u potrazi. Policajci su učinili sve - dva puta su pretraživali teren, vjerotano je tijelo bilo zakopano, tako da ni psi ni GSS ni ostali koji su bili uključeni nisu pronašli tijelo pokojne Antonije", zaključio je ministar Ostojić.