c S
Dnevne novosti

Sabor 'ozakonio' objavu popisa hrvatskih branitelja

17.12.2012 07:22 ZAGREB, 14. prosinca 2012.(Hina), Hrvatski sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, čime je javno dostupnim učinio popis hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra.

Za zakonske izmjene glasovalo je 89 zastupnika, 31 ih je bilo protiv, a tri suzdržana. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. Izmjenama se omogućavaju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina života udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

Status hrvatskog branitelja moći će ostvariti osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe ili napuštanje bez dopuštenja nadležnog zapovjednika, ako se ponovno odazvala mobilizaciji ili dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom. Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine.

Sabor je donio Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama kojim se, zbog gospodarske krize i manjka u državnom proračunu, zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu. Tom uskratom te uštedama na prijevozu i jubilarnim nagradama Vlada planira uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna.

Izmijenjen je Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju kojega će se postrojenja koja ispuštaju stakleničke plinove od 1. siječnja uključiti u sustav trgovanja emisijskim jedinicama EU, iz čega će se moći isključiti mala postrojenja. Donesen je Zakon o poštanskim uslugama, kojim se od 1. siječnja uvodi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga.

Sabor je izmijenio Zakon o komunalnom gospodarstvu te Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, a donio i s direktivama EU uskladio Zakon o presađivanju ljudskih organa i svrhu liječenja i Zakon o primjeni ljudskih tkiva i stanica.