c S
Dnevne novosti

Leko zadovoljan radom Sabora, ali ne i angažmanom dijela zastupnika

17.12.2012 07:18 ZAGREB, 14. prosinca 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je kako je Sabor u prvoj godini sedmog saziva, u teškim vremenima gospodarske krize i ispunjavanja kriterija za ulazak u EU, potpuno ispunio svoje Ustavom RH propisane zadaće, ali i izrazio nezadovoljstvo nedovoljnim angažmanom dijela zastupnika u parlamentarnom radu.

"Jesam li zadovoljan pristupom na raspravama i kako izgleda sabornica, ne, nisam zadovoljan. Mislim da nisu svi zastupnici pokazali potrebnu odgovornost prema zastupničkoj dužnosti, jer postoje zastupnici koji nisu opravdali svoj izostanak", odgovorio je Leko na novinarski upit kako je zadovoljan nazočnošću zastupnika na sjednicama. Na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj je predstavio statističke podatke o radu sedmog saziva u prvoj godini mandata, Leko je istaknuo kako ne očekuje da će sabornica uvijek biti puna, ali očekuje veći angažman. Možda važnijim od nazočnosti na plenarnim sjednicama Leko je ocijenio rad zastupnika na sjednicama saborskih odbora, gdje se, kazao je, neposrednije i jednostavnije raspravlja, a od danas imenovanih vanjskih članova odbora, kao stručnjaka za svoja područja, očekuje da će unijeti kvalitetu više u rad odbora. "Moja je želja da saborski zastupnici tamo pokažu svu političku mudrost, hrabrost, odlučnost i da vjerodostojno zastupaju svoje političke ideje i stavove.

Sabor je od 22. prosinca prošle godine, kada je konstituiran sedmi saziv, donio 199 zakona, od kojih je 37 uskladio s propisima EU. Po hitnom postupku donesena su 163 zakona ili njih čak 82 posto, jedan dio radi usklađivanja s EU, a drugi, rekao je Leko, iz potreba reakcije na stanje u državi. S obzirom da je velika većina zakona donesena tek nakon jednog čitanja, Leko je istaknuo kako na sebe preuzima obvezu da s predlagateljima zakonskih prijedloga dogovori redovitu proceduru kada je riječ o zakonima koji se ne odnose na usklađivanje s EU. "Moja je obveza da pokušam u dogovoru s predlagateljima osigurati zastupnicima i javnosti da mogu temeljitije pratiti donošenje zakona", rekao je. Od donesenih 199 zakona 55 ih je Sabor donio jednoglasno, 9 ih je odbijeno, a 6 povučeno iz procedure.

Sabor je donio i 281 odluku, prihvatio 51 izvješće, donio dvije deklaracije, tri strategije, dva državna proračuna i dva plana. Ukupno je postavljeno 1086 zastupničkih pitanja, od kojih 136 na aktualnom prijepodnevu, a ostala u pisanoj formi. Zastupnici su se za riječ javili 7000 puta, od toga nešto više od 2000 u obliku replike. Među deset zastupnika koji su se najviše javljali u sabornici su čak četiri HDSSB-ovca, a dvojac iz te stranke prednjači u javljanju - Zoran Vinković za riječ se javio 375 puta, a Boro Grubišić 314. Sabor je podnio oko 200 amandmana na zakonske prijedloge - prihvaćeno ih je 114, najviše su ih podnosili odbori, a slijede SDP, HNS, HDZ i HSU. Leko je naglasio kako se Sabor u ovoj godini štedljivije ponašao prema trošenju proračunskog novca - financijski plan za 2012. iznosio je 145 milijuna i 569 tisuća kuna, a potrošeno je nešto manje, 145 milijuna i 480 tisuća kuna.

Za iduću godinu predviđen je veći financijski plan (146 milijuna i 669 tisuća kuna, što Leko opravdava obvezama Sabora zbog ulaska Hrvatske u EU, troškovima organizacije skupa NATO saveza koji će se iduće godine održati u Dubrovniku, kao i uvođenjem elektroničkog sustava koji će dnevno davati bolji uvid o djelovanju Sabora i njegovih radnih tijela. Na novinarski upit kako tumači oporbene prozivke da u vođenju sjednice više protežira vladajuće, a više opominje oporbene zastupnike, Leko je odgovorio kako ima sasvim drugačiji osjećaj. "Imam osjećaj da odgovorno koristim Poslovnik, da nerado izričem opomene zastupnicima, da pred hrvatskom javnosti pokušavam ukazati čime mislim da griješe zastupnici ako prijeđu granicu poslovničke i političke pristojnosti. Takav način vođenja mislim nastaviti, a uvjeren sam da će zastupnici koji su dobronamjerni to pozdraviti više nego izricanje opomena i drugih stegovnih mjera", kazao je Leko.

Upitan kako tumači to što je čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podnio kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića, smatrajući da Vlada državnom imovinom ne može raspolagati bez strategije koju donosi Sabor, odgovorio je kako Lesar, kao i svaki drugi državni dužnosnik, ima dužnost braniti državne interese kako to smatra opravdanim. "Moje je mišljenje da je Hrvatska zrela demokratska zemlja, da svi hrvatski građani imaju pravo braniti državne interese, a posebno zastupnici i drugi dužnosnici, u okviru kojih i zastupnik Lesar. Vlada po Ustavu i zakonu ima svoje ovlasti i odgovornosti i u skladu s tim ćemo tražiti da postupa", rekao je.

Novinare je zanimalo i slaže li se s premijerom Zoranom Milanovićem u stavu da se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, s obzirom da nije u zakonskom roku prenio upravljačka prava nad tvrtkom koje je vlasnik i direktor, ne nalazi u sukobu interesa. "Ako već nije povjerenstvo pozvalo dužnosnika da uskladi svoje privatno stanje sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, on to treba u vrlo kratkom i primjerenom roku urediti", odgovorio im je predsjednik Sabora.