c S
Dnevne novosti

Josipović: u slučaju Ljubljanske banke važno naći pravedno rješenje

17.12.2012 07:12 ZAGREB, 15. prosinca 2012.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je optimist glede rješavanja pitanja problema štediša Ljubljanske banke te da je važno naći pravedno rješenje koje će biti u interesu hrvatskih građana, ali i održivo za Sloveniju.

"Optimist sam i vjerujem da ćemo naći rješenje. Zaista ne bi bilo dobro da se sa susjedima zakačimo na način koji bi ugrozio naše članstvo u Europskoj uniji, a ni za susjede ne bi bio sasvim sigurno dobar", rekao je predsjednik Josipović novinarima nakon susreta s građanima u svom uredu. Dodao je kako vjeruje da će hrvatski i slovenski stručnjaci naći rješenje za problem štediša Ljubljanske banke te da za to još ima vremena.

Na pitanje treba li hrvatska vlada povući jamstva bankama za tužbu protiv Ljubljanske banke, predsjednik Josipović odgovorio je kako to smatra tehničkim pitanjem i da je važno naći pravedno rješenje. "Važno je naći pravedno rješenje. Rješenje koje će, s jedne strane biti održivo za susjede Slovence u smislu izvršavanja obaveza koje postoje, a s druge strane da na dulji ili kraći rok osiguramo da svi građani dobiju svoje novce", kazao je. Istaknuo je da rješenje u konačnici mora biti pravedno, a i mora biti takvo da je održivo.

Upitan kako komentira napad na suprugu vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, hrvatski Predsjednik je rekao da je strašno nasilje bilo kakve vrste, a još je strašnije ako iza toga napada stoji politička pozadina. "Policija mora odraditi svoj posao, moraju se pronaći krivci, a onda će pravosuđe odraditi svoje", kazao je.

Na pitanje ima li potrebe za sazivanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost kako se više ne bi bavili izlistima telefonskih poziva već gospodarstvom, predsjednik Josipović je napomenuo je da izlisti telefonskih poziva, kao institucija, moraju postojati jer je to mjera bez kojih se danas kriminal teško može otkriti. "Posebno je važno da postoji povjerenje da institucije tu mjeru neće zlouporabiti", kazao je predsjednik Josipović istaknuvši da se još treba poboljšati procedura odobravanja tih mjera.