c S
Dnevne novosti

Okrugli stol o ženama u politici

18.12.2012 07:14 OSIJEK, 17. prosinca 2012.Hina, U Hrvatskoj je još slaba zastupljenost žena u politici, primjerice u Hrvatskome saboru tek je 25 posto žena, a na lokalnoj razini taj je postotak znatno manji, rečeno je na okruglome stolu o ženama u politici koji je održan u organizaciji Županijske organizacije Foruma žena SDP-a.

Predsjednica tog foruma i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol rekla je kako Zakon o ravnopravnosti spolova definira da zastupljenost žena na izbornim listama ne bi smjela biti manja od 40 posto. "Nažalost, to nije tako, zbog čega upravo uoči lokalnih izbora SDP želi potaknuti lokalne sredine da znatno više uključuju žene u politiku", istaknula je.

Gordana Sobol smatra kako upravo u lokalnoj zajednici žene najbolje poznaju određene probleme, koji bi se zasigurno lakše i brže rješavali kad bi one predložile rješenje. Podsjetila je da je na lokalnoj razini postotak žena u politici i na vodećim mjestima oko 15 posto. Istaknula je kako je poražavajuće što, primjerice, u čak 106 općina i gradova u vijećima nema nijedne žene. Nedovoljna zastupljenost žena u politici prisutna je u Slavoniji i Baranji, što se treba mijenjati, dodala je.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova najavila je pooštravanje zakonskih odredaba po kojima bi se na parlamentarnim izborima 2015. godine stranke koje ne poštuju propisanu zastupljenost žena novčano kažnjavale. Istaknula je kako se osobno zauzima za to da se liste na kojima nema žena proglase onima koje ne vrijede.

Na pitanje kako komentira to što u Osječko-baranjskoj županiji ima čak 50.000 nepismenih ili polupismenih osoba, Sobol je odgovorila da je to velik problem koji svojim mjerama mora rješavati država. Odgovarajući na pitanje kako će funkcionirati obitelj ako su oba roditelja politički angažirana, Sobol je istaknula kako je najvažnije da ima dobro organiziran sustav čuvanja djece, od jaslica do vrtića, da "oba roditelja jednako trebaju sudjelovati u odgoju i raspodjeli kućanskih poslova" te da "država mora stvoriti zakonske okvire općenito za pomoć obiteljima".