c S
Dnevne novosti

Irska će mijenjati svoj zakon o pobačaju

19.12.2012 07:12 DUBLIN, 18. prosinca 2012.(Hina/Reuters), U Irskoj, jedinoj članici EU-a koja zabranjuje pobačaj, bit će uvedeni zakoni koji će omogućiti ograničeni pristup pobačaju nakon smrti žene kojoj je odbijen prekid trudnoće, rekla je irska vlada u utorak.

Smrt 31-godišnje Savite Halappanavar, kojoj je dobijen pobačaj njenog umirućeg zametka i koja je kasnije umrla od otrovanja krvi, šokirala je prošlog mjeseca katoličku Irsku i navela vladu da djeluje u pitanju koje je odgađala desetljećima.

Po ustavnom amandmanu iz 1983. u Irskoj je pobačaj zabranjen u svim okolnostima no devet godina kasnije, u takozvanom "slučaju X" silovane 14-godišnjakinje, Vrhovni je sud presudio da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i zbog mogućnosti samoubojstva.

Irske vlade su od tada izbjegavlae riješiti politički sporno pitanje razjašnjavanja okolnosti u kojim je slučajevima život majke ugrožen."Nacrt zakona, podržan propisima, bit će u okvirima članka 40.3.3 ustava kako ga je protumačio Vrhovni sud u slučaju X", rekla je vlada u izjavi od utorak.

"Zakon bi trebao biti jasan i nedvojben glede procesa odlučivanja o dopustivosti prekida trudnoće, odnosno kada postoji stvaran i znatan rizik po život, za razliku od zdravlja, žene".