c S
Dnevne novosti

Hrvatska i BiH će provjeriti zloporabe oko dodjela trolista i dvostrukih mirovina

20.12.2012 07:16 MOSTAR, 19. prosinca 2012.(Hina), Ministar za pitanja branitelja i stradalnika iz proteklog rata u Federaciji BiH Zukan Helez izjavio je da je tijekom razgovora u Zagrebu s hrvatskim ministrom branitelja Predragom Fredom Matićem izražena zajednička sumnja oko postojanja brojnih zloporaba dobitnika hrvatskoga odličja trolista i korištenja dvostrukih mirovina iz Hrvatske i BiH kod pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), najavljujući provođenje zajedničke provjere.

U izjavi za novinsku agenciju Federacije BiH (FENA) Helez je istaknuo kao je najveći dio razgovora s ministrom Matićem bio vezan uz iskustva vezana za reviziju branitelja u Federaciji BiH te dobitnike priznanja hrvatskoga trolista."Došli smo do saznanja da se puno krivotvorilo u BiH. Dogovorili smo se da usporedimo izvorne popise iz Hrvatske i one koje mi imamo u BiH, time ćemo vidjeti tko jest, a tko nije dobitnik ovog ratnog priznanja", rekao je Helez.

Po važećem zakonodavstvu Federacije BiH, pripadnicima HVO-a je kao dobitnicima Hrvatskog trolista i drugih priznanja omogućeno stjecanje naknada i drugih privilegija, poput mirovina pod povoljnim uvjetima."Došli smo do spoznaje da mnogi koriste povoljnu mirovinu i u Hrvatskoj i u BiH. Odnosno u Hrvatskoj koriste mirovinu, a u BiH povoljnu mirovinu a to po zakonu ne može.

Dovest ćemo do sravnjavanja podataka i riješiti ove probleme", dodao je ministar Helez.Kako bi se riješili ovi problemi dva ministarstva će uspostaviti i stalno zajedničko povjerenstvo za suradnju.

Ministar Helez prisustvovao je drugoga dana posjeta Hrvatskoj i objavi registra branitelja.Brojna hrvatska stradalnička udruženja iz Domovinskog rata u BiH optužuju Heleza da vodi hajku protiv bivših pripadnika HVO-a u procesu revizije navodeći da nastoji i krivotvoriti povijest tvrdeći da bošnjačka Armija BiH nije imala logore za Hrvate iako postoje sudske presude koje to opovrgavaju.