c S
Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud zabranio referendume o sanaciji banaka i državnoj imovini

20.12.2012 07:14 LJUBLJANA, 19. prosinca 2012.Hina, Slovenski ustavni sud objavio je je u srijedu da bi referendumi o načinu sanacije bankarskog sustava i o upravljanju državnom imovinom mogli rezultirati protuustavnim posljedicama te tako zabranio njihovo održavanje.

Inicijatorima referenduma tako je onemogućeno da u parlamentu već potvrđena zakonska rješenja pokušaju osporiti putem izjašnjavanja građana. Referendum na kojemu bi se glasovalo treba li na snagu stupiti u parlamentu već prihvaćeni zakon o osnivanju jedinstvenog holdinga državne imovine zahtijevalo je 30 zastupnika oporbe, najviše iz stranke Pozitivna Slovenija (PS). Oporba smatra da je zakon uvod u "rasprodaju" preostale državne imovine, odnosno temelj za zadnju fazu privatizacije.

Vlada pak taj zakon smatra važnim za bolju kontrolu poslovanja državnih tvrtki i tvrdi da se državna imovina neće prodavati ako se prije toga u parlamentu ne donese "strategija" prodaje. Referendum o osnivanju tzv. "slabe banke" na koju bi se prenijeli loši krediti iz banaka, kako ne bi opterećivali njihove bilance i kako bi one mogle opet normalno poslovati i kreditirati gospodarstvo, zahtijevali su potpisima svojih članova sindikati zaposlenih u metalnoj i gumarskoj industriji.

Vlada i premijer Janez Janša dva spomenuta zakona i njihovu provedbu drže ključnim točkama za ponovni gospodarski oporavak koje bi mogle ugroziti političke i referendumske blokade.Janša je u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju ponovo naglasio da je u Sloveniji najveća teškoća "rupa" nastala u bankarskom sustavu, stvorena izdavanjem visokih kredita tvrtkama koje ih sada ne mogu vraćati, te da je zato nužno osnovati "slabu banku" kojom će se bilance banaka očistiti, a njihova aktiva ojačati sa 4 milijarde eura državnih jamstava u obliku obveznica.

Janša je rekao da će većina u parlamentu u petak od ustavnog suda tražiti da se izjasni i o ustavnosti trećeg spornog referenduma. Riječ je o referendumu o izvršavanju proračuna za iduće dvije godine. Takav referendum predlažu sindikati zaposlenih u javnom sektoru, nezadovoljni što novi proračun predviđa daljnje smanjivanje plaća, o čemu se s vladom nisu uspjeli dogovoriti. Janša je rekao da se njegovi sugovornici u EU čude kako su u Sloveniji dopušteni tako "egzotični" referendumi koji ne postoje u drugim državama, a njegova vlada tvrdi da bi blokiranje proračuna za 2013. moglo ugroziti i dobivanje više od 500 milijuna eura razvojnih sredstava koja se moraju iskoristiti do kraja iduće godine.