c S
Dnevne novosti

Platforma za Kosovo - što sve Beograd nudi Prištini

21.12.2012 07:10 BEOGRAD, 20. prosinca 2012.(Hina), Beograd je spreman za razgovore s Prištinom, kao rješenje za sjever Kosova nudi stvaranje autonomne zajednice srpskih općina i drugih općina sa srpskom većinom - bit je platforme za pregovore s Prištinom čiju su neslužbenu verziju u četvrtak objavili beogradski mediji.

Tekst platforme s kojim je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ranije ovog tjedna upoznao diplomate zemalja EU, te Rusije i Kine, označen kao "non paper", što ukazuje da nema formu službeno usvojenog dokumenta, mediji prenose s internetske stranice www.peacefare.net američkog analitičara Daniela P. Serwera.

Kosovske vlasti Beograd u ovom dokumentu naziva "Privremenim institucijama samouprave u Prištini (PIS)", a Kosovo Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija, po formulaciji koju sadrži i Ustav Srbije, čime je izražena ustrajnost u dosad višekratno ponovljenom stajalištu državnog vrha Srbije da "nikad i ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova i Metohije". "Srbija je za iskrene razgovore s predstavnicima Privremenih institucija samouprave u Prištini (PIS) i inzistira da se u okviru Autonomne pokrajine KiM uspostavi Autonomna zajednica srpskih općina - AZSO (po ugledu na Kataloniju), koju čine teritorijalne autonomije četiri općine sa sjevera Kosova i druge općine s većinskim srpskim stanovništvom", navodi se u platformi.

Kao osnovni pristup za dalje pregovore istaknuto je načelo da "ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno sve", odnosno da je moguće samo postizanje cjelokupnog sporazuma a ne da se dogovaraju dijelovi sporazuma, pri čemu bi, kako se navodi, razgovori na visokoj političkoj razini trebali omogućiti prevladavanje institucionalnog paralelizma, ne zalazeći u pitanja međunarodnog i državnog statusa PIS. Kako se navodi u platformi, potencijalna AZSO imala bi ovlasti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informiranju, energetici, gospodarstvu, financijama, telekomunikacijama, dok bi u području sudstva imala javne odvjetnike prvog stupnja te prvostupanjske i drugostupanjske sudove koje bi osnivale vlasti u Prištini, ali uz pravo građana AZSO da mogu utjecati na izbore i sastav sudova.

Unutarnji poslovi bili bi regulirani tako da AZSO ima policiju, koja bi – premda formalno kao dio Kosovske policijske službe (KPS) – bila podređena Izvršnom vijeću AZSO, uz mogućnost uspostave izravne suradnje s vlastima Srbije, te uz pravo da se dodatno financira iz proračuna Srbije, navodi se u sažetku platforme koji objavljuju mediji u Beogradu. Autonomna zajednica ZSO KIM će odlučivati o izgledu i uporabi simbola (grb, zastava, himna), dok bi druge elemente unutarnje organizacije trebalo usuglasiti kroz politički dijalog, ali u ponuđenoj platformi kao neupitno navodi da će AZSO "imati Skupštinu i Izvršno vijeće".

Glede položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC), u platformi se ukazuje da treba imati u vidu "iskustva iz statusa Rimokatoličke crkve u Italiji", dok za objekte, imovinu koja pripadaju SPC i crkvenu djelatnost, Beograd drži da su "nužna čvrsta međunarodna sigurnosna jamstva". Platforma Beograda za Kosovo sugerira da bi ustavom Kosova trebao biti trajno zajamčen povratak raseljenih.

Također, ustav bi trebao odrediti Kosovo kao demilitariziranu zonu u kojoj su jedine legalne oružane postrojbe kosovska policija i autonomna policija ZSO KIM, dok bi jamci sigurnosti i demilitarizanog statusa Kosova bile vojne snage EU (EUROCORPS), vojska Srbije i oružane snage Republike Albanije, rješenja su koja nudi nacrt platforme Beograda za Kosovo koji je diplomatima EU, Kine i Rusije početkom tjedna predstavio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Nakon što s nacrtom ovog dokumenta budu upoznati predsjednici parlamentarnih oporbenih partija, slijedi rasprava u Skupštini Srbije koja je najavljena za 20. prosinca.