c S
Dnevne novosti

EU projekt za povećanje konkurentnosti budućih pomoraca

21.12.2012 07:14 BAKAR, 20. prosinca 2012.(Hina), U Pomorskoj školi u Bakru predstavljen je danas EU projekt uvođenja inovativnih tehnologija i izvannastavnih programa u pomorske škole "Od obrazovanja do zapošljavanja kroz modernizaciju kurikuluma pomorskih strukovnih škola" radi povećanja konkurentnosti budućih pomoraca na tržištu rada.

Nositelj projekta je Pomorska škola u Bakru, a partneri su Srednja škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikat pomoraca Hrvatske. Projekt je vrijedan 211 tisuća eura, financira ga Europska unija kroz višegodišnji operativni program za razvoj ljudskih resursa u Hrvatskoj, a trajat će do 21. rujna 2013.

Projektom se želi razviti nove mogućnosti strukovne izobrazbe u pomorskim školama, povećati kapacitete za pružanje praktičnih znanja i učenicima omogućiti da s više praktičnih vještina uspješnije konkuriraju na tržištu rada. Projekt će omogućiti veću zapošljivost budućih pomoraca fakultativnom nastavom za završne razrede, stjecanjem dodatnih svjedodžba o osposobljenosti pomoraca, razvojem sustava za upravljanje učenjem na daljinu i razvojem on-line obrazovnih sadržaja te boljom komunikacijom s regionalnim čimbenicima u pomorstvu.

Ravnatelj Pomorske škole u Bakru Gordan Papeš rekao je da se u toj školi učenici školuju za pomorskog nautičara, tehničara za brodostrojarstvo i tehničara za logistiku i špediciju. "Naš cilj je da svi učenici steknu konkretne vještine s kojima će biti konkurentni na tržištu", rekao je, dodajući da je izobrazba pomoraca sve zahtjevnija te da pomorska učilišta moraju školovati stručni kadar koji zadovoljava potrebe pomorskog tržišta i može upravljati vrijednim brodovima s visokom tehnologijom.

Projekt "Od obrazovanja do zapošljavanja kroz modernizaciju kurikuluma pomorskih strukovnih škola" podupire Europska unija kroz višegodišnji operativni program za razvoj ljudskih resursa u Hrvatskoj, tj. dodjelom novca nepovratno za potrebe programa pod nazivom "Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promijenjenim potrebama tržišta rada".