c S
Dnevne novosti

Ugovori o sufinaciranju projekata za europske fondove

28.12.2012 07:20 OSIJEK, 27. prosinca 2012.Hina, Predstavnici šest jedinica lokalne samouprave iz Osječko-baranjske županije potpisali su danas u Osijeku ugovor u sklopu Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2012. godini, kojeg je pokrenulo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Riječ je o programu kojim Ministarstvo sufinancira izradu projektne dokumentacije za lokalne razvojne projekte na područjima jedinica lokalne samouprave, poput razvoja javne, turističke i kulturne infrastrukture te zaštite okoliša. Na području općina Erdut, Semeljci, Feričanci, Jagodnjak, Viljevo te grada Belišća odobreno je šest projekata obnove javne rasvjete, kanalizacijske mreže, šetnica i društvenih domova, ukupno vrijednih 1,65 milijuna kuna, od čega potpora nadležnog Ministarstva iznosi 1,05 milijuna kuna.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak kazao je kako proces privlačenja sredstava iz europskih fondova i njegova uspješnost počinje upravo s financiranjem izrade projektne dokumentacije, a to je obično najveći problem, s obzirom na financijska sredstva kojima raspolažu pojedine općine. To je dobar pokazatelj kako se kroz izradu ove dokumentacije može kapitalizirati organizacija i vizija razvoja svoje sredine, a kasnije i kroz financiranje kapitalnih ulaganja, ocijenio je Kraljičak.

Gradonačelnik Belišća Zvonko Borić upozorio je kako bi rok važenja građevinske dokumentacije trebalo produžiti s dvije na pet godina, budući da su rokovi za prijavu za natječaj na podjedine europske fondove i odobravanje projekata znaju biti i dulji od godinu dana, što predstavlja problem za jedinice lokalne samouprave.