c S
Dnevne novosti

Van Rompuy upozorio da Cameron može ugroziti EU

31.12.2012 07:16 LONDON, 28. prosinca 2012.(Hina/AFP), Pokušaji britanskog premijera Davida Camerona da izađe iz ključnih politika EU-a mogli bi prouzročiti raspad zajednice dvadeset sedmorice, upozorio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u razgovoru koji je u četvrtak objavljen u The Guardianu.

Cameron, koji je izložen pritisku "euroskeptika" u svojoj konzervativnoj stranci, rekao je prošlog mjeseca da podupire članstvo Velike Britanije u EU-u, ali da bi htio "novi ugovor" koji bi omogućio da njegova zemlja ne sudjeluje u ključnim pitanjima.

"Kad bi svaka zemlja članica imala mogućnost birati između aktualnih politika, uzeti onu koja joj se najviše sviđa a odbaciti onu koja joj se ne sviđa, Unija općenito i jedinstveno tržište brzo bi se raspali", rekao je Van Rompuy za list.

"Svaka članica može imati - i izraziti - posebne zahtjeve i potrebe o kojima ćemo u našim raspravama uvijek povesti računa", dodao je. No, rekao je Van Rompuy, izmjene europskih ugovora koje Cameron predlaže kako bi se izvukao, zahtijevale bi "duge i zamršene procedure" o kojima bi se moralo suglasiti svih 27 zemalja.

Ankete pokazuju da su Britanci sve više skloni izlasku iz EU-a koji doživljavaju kao instituciju koja se miješa u unutarnje stvari zemlje i guta previše novca, dok se u zemlji provode mjere štednje. No premijer je sve dosad izbjegavao otvoreno predložiti referendum o izlasku iz EU-a, usprkos pritiscima svoje stranke da se jasno očituje o tom pitanju.

Govor koji je na tu temu trebao održati u prosincu odgodio je za početak 2013. Velika Britanija je članica EU-a od 1973. ali nije članica eurozone.