c S
Dnevne novosti

Srbija će se obratiti EU-u jer joj RH ne vraća imovinu iz doba SFRJ

31.12.2012 07:22 BEOGRAD, 28. prosinca 2012.(Hina), Novi šef srbijanske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ Oliver Antić najavio je u beogradskim medijima da će se Srbija obratiti Europskoj uniji i drugim institucijama zbog toga što Hrvatska još ne vraća imovinu srpskim bankama i poduzećima koja su u vrijeme bivše Jugoslavije poslovala na njezinu teritoriju.

Antić, koji je i savjetnik predsjednika Srbije i profesor beogradskog Pravnog fakulteta, za list "Danas" je objasnio da je riječ o imovini obuhvaćenoj sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine. "I Europskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primjenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u", rekao je Antić listu "Danas".

Kako objašnjava, riječ je o ogromnoj imovini srpskih banaka i poduzeća koja je ostala u Hrvatskoj, a nije vraćena unatoč tome što je 29. lipnja 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je dio i "aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava" i taj se sporazum, ustvrdio je Antić, sada mora primijeniti.

Na temelju sporazuma iz Beča, tadašnja SRJ je 2002. usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a pošto je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već se treba primijeniti. "Hrvatska sporazum, nažalost, ni do danas nije primijenila, a prethodni pregovarači se time uopće nisu ni bavili", kaže Antić. Antić je prošlog tjedna preuzeo dužnost šefa Grupe za sukcesiju i odmah potom najavio reviziju tog procesa, kako bi se Srbiji vratila određena imovina koju je pristala ustupiti drugima, ali je u listu "Danas" ocijenio da je "revizija grublja riječ", te da se radi o "korigiranju nekih odluka".

Srbija bi, drži Antić, trebala tražiti te objekte nazad, a stranama kojima su dodijeljeni zauzvrat ustupiti drugu imovinu slične vrijednosti, te doplatiti "ako je razlika u vrijednosti" oko 300.000 eura. Srbija već ima ekspertska izvješća o vrijednosti objekata koji su predmet sukcesije i "to je jedan od kriterija pri odlučivanju o raspodjeli, ali nije isključiv kriterij" jer, kako kaže Antić, treba uzeti u obzir i vrijednost koju određeni objekti imaju za nas, neovisno od njihove materijalne vrijednosti". Antić je prošlog tjedna, kao novopostavljeni šef Grupe za sukcesiju rekao da se "Srbija u prethodnom periodu u procesu sukcesije u mnogo slučajeva ponašala nedomaćinski i to će se sada promijeniti".