c S
Dnevne novosti

Uprava za eurointegracije BiH o promjenama s ulaskom RH u EU

31.12.2012 07:12 MOSTAR, 28. prosinca 2012.(Hina), Uprava za europske integracije (DEI) Bosne i Hercegovine izdala je u petak publikaciju u kojoj govori o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, nudeći odgovore na 76 pitanja što će europska granica od 1. srpnja 2013. promijeniti u životima građana BiH.

U online publikaciji naslova 'Na granici s EU' koja će od sljedeće godine imati i tiskano džepno izdanje odgovore na mnogobrojna pitanja iz područja trgovine, rada, usluga i financija, putovanja i boravka te ostalih pitanja sudjelovale su brojne državne institucije BiH ali i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Objašnjava se da odgovori te brošure sadrže informacije o situacijama u kojima se građani BiH svakodnevno mogu naći od putovanja, školovanja, rada, trgovine, prijelaza granice. DEI navodi da će BiH od 1. srpnja 2013. godine dijeliti granicu s EU dugu 1001 kilometar te da će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, što procjenjuju događajem od najveće važnosti za susjednu Hrvatsku, znatno utjecati na BiH.

Objašnjava se da u mnogim područjima članstvo Hrvatske u EU neće dovesti ni do kakvih promjena prema BiH pa su i takva pitanja i odgovori navedeni u publikaciji.Zaključno pitanje na koje je ponuđen odgovor jest i ono je li BiH mogla prije Hrvatske ući u Europsku uniju.

"Iako je moguće pomisliti da na ovo pitanje ima onoliko odgovora koliko i mišljenja, točno je da Republika Hrvatska postaje članicom EU prije nego BiH, jer je prije od BiH ispunila kriterije za članstvo", zaključuje se u publikaciji 'Na granici s EU'.