c S
Dnevne novosti

Matić: malo je zločina gnjusnijih od profiterstva na štetu branitelja

31.12.2012 07:10 ZAGREB, 28. prosinca 2012.(Hina), Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je, komentirajući današnje uhićenje njegovog pomoćnika Dinka Mikulića zbog zlouporaba u poslovima ostvarivanja braniteljskih prava, da je malo zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja, posebno ratnih vojnih invalida.

"Je li riječ o pojedinačnom incidentu ili višegodišnjem kriminalu prepustimo da utvrdi istraga, ali želim u ime Vlade na načelnoj razini najoštrije osuditi svako nečasno ponašanje, a osobito koruptivno", rekao je ministar. Dodao je da je posebno sramotno ako je riječ o zlouporabama na području zbrinjavanja hrvatskih branitelja. Matić je potvrdio da je uhićen dužnosnik njegova ministarstva i najavio njegovu suspenziju, ne imenujući identitet osumnjičenog protiv kojeg je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje da je od sredine 2005. do kraja 2012. tražio 250.000 eura mita u zamjenu za odabiranje jedne tvrtke kao prodavatelja stanova za branitelje.

Ministar je kazao kako ne želi unaprijed nikoga osuditi ali da, s obzirom na to da je riječ o dužnosniku ministarstva imenovanom na njegov prijedlog, ima potrebu reći da je odlučan da se sve sumnje istraže do zadnjeg detalja i da svi za koje se sumnja da su sudjelovali u tome budu izvedeni pred lice pravde. Dodao je pritom kako je nebitno tko su i što su te osobe. Ustvrdio je da je objava Registra hrvatskih branitelja bila prvi korak Vlade i Ministarstva branitelja prema transparentnijoj politici kada su u pitanju hrvatski branitelji.

"Ova akcija USKOK-a i policije poklapa se s našim snažnim opredjeljenjem da se raščisti i razdvoji ono sveto, a to je za nas Domovinski rat, od svega onog nečasnog što se nažalost događalo i u ratu, ali i nakon njega. Da se, kako to narod u Slavoniji lijepo kaže, razdvoji žito od kukolja", rekao je Matić. Dodao je da je u tu, po njegovim riječima, složenu i dugotrajnu istragu USKOK-a Ministarstvo branitelja bilo aktivno uključeno i da je tijesno surađivalo s tijelima progona. Nije mogao iznijeti detalje tog slučaja, odnosno je li riječ o pojedinačnom ili organiziranom kriminalu, niti koliko je trajala istraga.

Uhićeni dužnosnik imenovan je za pomoćnika ministra branitelja 2005. Tereti ga se da je primao mito kao ravnatelj uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.