c S
Dnevne novosti

Ostojić: e-Naručivanje štedi oko 21,5 milijuna kuna godišnje

03.01.2013 07:14 ZAGREB, 2. siječnja 2013.(Hina), Uštede na godišnjoj razini uvođenjem e-Naručivanja, putem kojeg se trenutno mjesečno 28 tisuća pacijenata naručuje na specijalističke preglede, iznosit će oko 21,5 milijuna kuna, izvijestio je ministar zdravlja Rajko Ostojić pojašnjavajući kako pacijenti, umjesto da gube vrijeme na odlazak u bolnice i čekanje na prijavu te povratak kući, rade na svojim poslovima.

"Ako pretpostavimo prosječnu satnicu od 32 kune po satu neto, time smo uštedjeli 1.792.000 kuna mjesečno, što je na godišnjoj razini ušteda od 21.504.000 kuna satnice", pojasnio je Ostojić na konferenciji za novinare posvećenoj smanjivanju lista čekanja u hrvatskim bolnicama. Također je izrazio uvjerenje da će se tijekom ove godine sve veći broj obiteljskih liječnika uključiti u projekt eNaručivanja, obzirom da trenutno na pregled u bolnicu putem eNaručivanja dolazi oko 20 posto pacijenata.

Ministar Ostojić pohvalio se i značajnim smanjenjem lista čekanja na velik broj bolničkih pregleda. Tako je čekanje na CT-pretragu u KBC Zagreb u studenom smanjeno na osam dana što je za 71 posto manje nego u lipnju kada se čekalo 30 dana. U KB Dubrava se sa 95 dana u lipnju, lista za tu pretragu smanjila na 35 dana u studenom.

Za 60 posto lista za CT smanjila se i u KB Osijek odnosno sa 60 na 20 dana, a u KBC Split sa 85 na 46 dana. U lipnju se na MR u KBC Zagreb čekalo 181 dan, a u studenom 110 dana, dok se u Osijeku sada čeka 95 dana umjesto 136, koliko se čekalo u lipnju. Za ultrazvuk srca u KB Merkuru lista je smanjena za 74 posto, pa se danas čeka 18 dana, a u KB Dubrava, u kojoj se u lipnju čekalo 274 dana, u studenome se čekalo 92 dana. Za 58 posto lista čekanja je manja u KBC Sestre milosrdnice, pa se u studenom čekalo 75 dana a u lipnju 180 dana.

Smanjena je i lista čekanja na ugradnju proteze kuka u KB Lovran za 38 posto te se umjesto 210 dana u lipnju čekalo 130 dana u studenome, dok je u KBC Osijek smanjena za 35 posto, sa 410 na 330 dana. Kraćem čekanju na specijalistički pregled značajno je pridonijelo aktivno upravljanje bolnicama kroz veću odgovornost bolničkog menadžmenta, nabavke medicinskog materijala i deficitarnih medicinskih uređaja, naglasio je ministar zdravlja.

Tako je tijekom prošle godine Ministarstvo nabavilo velik broj najsuvremenijih medicinskih uređaja, među kojim su PET/CT i Neuro bi-plane za KBC Zagreb. KB Sestre milosrdnice dobile su linearni akcelerator , KBC Rijeka SPECT/CT, a zdravstvene su ustanove dobile velik broj ultrazvučnih uređaja - 19 za abdomen, krvne žile i površne organe, 13 za ehokardiologiju, 10 ultrazvučnih uređaja za ginekologiju, pet za pregled dojki, te tri endoskopa i abdominalna ultrazvuka.

"Nije bilo diskriminacije, dobili su KBC-i ali i županijske bolnice", rekao je ministar Ostojić. U dijagnostiku je, po njegovim riječima, uključeno i sedam CT simulatora koji su ranije bili potpuno neiskorišteni, a čime su liste čekanja značajno smanjene. "Ušteđeno je 85 milijuna kuna stavljanjem u pogon postojećih neiskorištenih CT uređaja", rekao je ministar zdravlja.

Ministar Ostojić priznao je kako je bilo i problema, odnosno povećanih lista čekanja primjerice u Osijeku na koronografiju, a razlog tome je, kazao je kvar uređaja. Kada je riječ o planovima za ovu godinu, Ministarstvo planira nabavku dodatne medicinske opreme među kojima je je linearni akcelerator za KBC Zagreb (Jordanovac), pet kardioloških CAT lab uređaja, CT uređaj za šibensku i ogulinsku bolnicu i brojne druge.