c S
Dnevne novosti

HHO pozvao Vladu da privremeno obustavi projekt zdravstvenog odgoja

03.01.2013 07:20 ZAGREB, 2. siječnja 2013.(Hina), Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je Vladu da privremeno obustavi program zdravstvenog odgoja kojim se, ocjenjuju, zadire u svjetonazorska i vjerska pitanja te utire put polarizaciji društva s nesagledivim posljedicama.

Uvođenjem zdravstvenog odgoja putem sadašnjeg kurikuluma, ocjenjuju, povrijeđeni su akti koje je postavila međunarodna zajednica, poučena gorkim iskustvom pokušaja totalitarnih režima da roditeljima putem škole otmu i (pre)odgoje djecu, a djeci oblikuju mišljenje u skladu sa svojim "znanstvenim" dostignućima (Opća deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta...).

U protivnom, ako se započeti projekt nastavi, Hrvatskoj bi mogla zaprijetiti nova i vrlo štetna idejna konfrontacija, s nesagledivim posljedicama za već naglašeno polarizirano hrvatsko društvo, ocjenjuje HHO.

U priopćenju podsjeća na činjenicu da su hrvatski građani, prema rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva, velikom većinom vjernici (93 posto). S obzirom na to da dio programa zdravstvenog odgoja duboko zadire u svjetonazorska i moralna pitanja, Vlada je bila dužna pitati za mišljenje i uključiti u raspravu i predstavnike tih društvenih skupina, kao i brojnih nevladinih udruga za ljudska prava, smatra HHO.

U prilog tomu navode i kako su im se u vezi sa zdravstvenim odgojem u zadnje vrijeme obratili brojni pojedinci, roditelji, nastavnici i drugi građani koji smatraju da su ponuđenim konceptom u četvrtom modulu (spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje) ugrožena njihova ljudska prava, a pogotovo njihovo pravo da žive rade i djeluju u skladu sa svojom savješću i svjetonazorom.

Ocjenjuju i kako su proteklih dana svi oni koji se ne slažu s vladinim projektom bili izloženi "medijskom stigmatiziranju", što je bilo "zastrašujuće gledati i slušati". Razmjeri tog medijskog manipuliranja, kažu, vidi se i iz činjenice da je "Katolička crkva preko Hrvatske biskupske konferencije bila prisiljena po crkvama dijeliti svoje letke, s obzirom da niti jedan medij nije htio objaviti integralno pismo biskupa, ali su ga uredno napadali".

Trebalo je usvojiti realnost sredine kojoj se program nudi i krenuti prvo s pilot-projektom, a ne svakodnevno slušati prijeteće izjave ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji se na isti način odnosi prema svemu što nije u skladu s njegovim osobnim stajalištem - od ocjena o prestarim akademicima u HAZU do onih o mediokritetima koji se protive njegovoj reformi sveučilišta, ističu u HHO-u, iz kojega navode da smo svjetonazor utemeljen na znanosti slušali i u vrijeme komunističke diktature, kada je cijela nastava morala biti prožeta "neupitnom marksističkom znanošću, od matematike, do predvojničke obuke".