c S
Dnevne novosti

Obama pozdravio korak prema pravednijoj fiskalnosti

03.01.2013 07:10 WASHINGTON, 2. siječnja 2013.(Hina/AFP), Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je u utorak navečer sporazum ratificiran u Kongresu i izjavio kako time drži jedno od svojih obećanja u kampanji oko ustanovljavanja pravednije fiskalnosti.

"Jedan od stupova moje predsjedničke kampanje bila je promjena poreza koji je bio previše povoljan za bogate na račun srednje klase", izjavio je Obama u kratkom noćnom govoru u Bijeloj kući. "Večeras smo dobili glasove demokrata i republikanaca u Kongresu", dodao je Obama. Američki Kongres odobrio je porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD, potvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

S 257 glasova "za" i 167 "protiv", Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Barack Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zarađuju. Senat je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, velikom većinom podupro prijedlog zakona kojim se smanjuje proračunski deficit kroz kombinaciju smanjenja proračunske potrošnje i novih poreza koji će pogoditi bogatije Amerikance.

Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto, a a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje proračunskih rashoda. Obama se nakon postignutog sporazuma uputio na Havaje gdje će nastaviti odmor, priopćila je Bijela kuća.