c S
Dnevne novosti

BiH: kazneni progon za zloporabe oko vojnih mirovina HVO-a

08.01.2013 07:18 MOSTAR, 7. siječnja 2013.(Hina), Hrvatski ministar branitelja Predrag Fred Matić i ministar za pitanja branitelja u vladi Federacije BiH Zukan Helez izjavili su za televizijsku postaju Al Jazeeru da će biti kazneno progonjeni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji nezakonito primaju mirovine iz dviju država.

"Već se godinama priča da pojedinci koriste dvostruka prava, jedno u Hrvatskoj, jedno u BiH. Smatram da je to, osim što je protuzakonito, skandalozno samo po sebi i dogovoreno je da razmijenimo podatke i kad to uradimo, vidjet ćemo pravu situaciju, a onda ćemo, sukladno tome, poduzeti odgovarajuće mjere", rekao je ministar Matić.

Matić je nedavno u Zagrebu razgovarao s kolegom iz BiH Zukanom Helezom te su tom prigodom najavili zajedničke poteze glede revizije primanja pripadnika HVO-a. Helez je pojasnio da će podatke o korisnicima dvostrukih mirovina iz mirovinsko-invalidskog zavoda Federacije BiH proslijediti hrvatskim vlastima kako bi se provjerili navodi o zloporabama.

Dodao je i da osobe za koje se utvrdi zloporaba ubuduće neće primati mirovine iz jedne od država. "Pripadnici HVO-a koji ilegalno primaju mirovine u dvije države, BiH i Hrvatskoj, bit će kazneno progonjeni", pojasnio je Helez. Po njegovim riječima već će obustavljena isplata mirovine generalu Ljubi Ćesiću Rojsu, koji istu vojnu mirovinu prima i u Hrvatskoj.

Ministar Helez je za Al Jazeeru istaknuo da postoje sumnje da najviše zloporaba ima kod osoba koje ostvaruju primanja na temelju odličja Reda hrvatskog trolista, kojim je branitelje odlikovao bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Helez je rekao da postoje podaci da su neki ljudi krivotvorili dokumente u srednjoj Bosni, kao i u Hercegovini, kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj."Onaj koga nema na izvornom popisu kazneno će odgovarati i morat će vratiti novac", rekao je Helez. On je izrazio sumnju da iz političkih razloga nije ranije razriješeno pitanje revizije zloporaba oko vojnih mirovina.